Banky otočily. Místo zavírání poboček otevírají nové

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Již před patnácti lety se prvně mluvilo o tom, že to bankovní pobočky mají s příchodem internetu spočítané. Tyto predikce se ukázaly jako liché a finanční ústavy rozvíjejí své pobočkové sítě dodnes.

Banky si navíc čím dál tím více uvědomují, že to bez nich nejde. Ty velké je neuzavírají a ty, které pobočky dříve neplánovaly nebo jich plánovaly jen několik, otevírají nyní desítky ročně. „S rozvojem pobočkové sítě počítáme i v letošním roce,“ uvedl za Fio banku Zdeněk Kovář.

Například Equa bank chce jen letos otevřít devatenáct poboček a zvýšit jejich celkový počet na šestapadesát. „Od začátku roku jsme již otevřeli pět poboček. Pobočky budou otevírány jak v krajských městech, tak i ve vybraných okresních městech. Naším cílem je, aby dvě třetiny české populace měly pobočku Equa bank v dosahu méně než třicet minut běžnou dopravou,“ uvedla mluvčí Markéta Dvořáčková. Když Equa bank přebírala Banco Popolare, měla poboček sedm a plánovala jich provozovat pětadvacet.

Air Bank chce čtyřicet poboček

Ve stejném roce začínala také Air Bank ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta má dnes pětadvacet poboček a jejím současným cílem je jich mít čtyřicet i když ještě nedávno mluvila jen o třiceti. Ze tří bank, které na trh vstoupily v roce 2011, se do poboček nikdy nepustila Zuno Bank. Ta nyní dělá rakouské matce Raiffeisen Bank Internation vrásky na čele a je dokonce na prodej.

Velké banky se poboček drží a sem tam přidají nějakou novou. „Počet poboček nemáme v plánu nějak dramaticky měnit. Průběžně sledujeme situaci na trhu a rozmístění a hustotu pobočkové sítě jí přizpůsobujeme,“ uvedla Klára Pačesová z České spořitelny.

„V současné době je z našeho pohledu daná pobočková síť optimální,” říká Petr Plocek, mluvčí banky UniCredit, která jako jediná používá franšízové pobočky.