Banky řeší rébus, kam s penězi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Pokud jde o to, kam umístit volné peníze, zažívají české banky historicky nejhorší období. Dluhopisy, ve kterých domácí peněžní ústavy drží takřka čtvrtinu svých aktiv, nesou nejméně v historii, když výnos desetiletého bondu české vlády letos na podzim poprvé v dějinách země propadl pod jedno procento. Zlatým dolem nejsou ani podnikové úvěry, průměrný úrok klesl nedaleko od dvou procent, a banky tak inkasují kolem třetiny toho, co před ekonomickou krizí.

Aby nebylo bankovních trablů málo, část podnikové sféry dala bankám vale a vyrazila za úvěrem na kapitálový trh. „Od roku 2013 používají podniky k financování ve významnější míře i emise podnikových dluhopisů,“ uvádí analytička české spořitelny Dana Hájková. „Dluhopisy jsou sice celkově dražší než bankovní úvěr, ale emitent si ušetří spoustu starostí s pravidelnou komunikací s bankami,“ dodává šéf Patria Corporate Finance Tomáš Klápště.

Mezitím tak souboj bank o dobré klienty nabírá na obrátkách. „O zdravé firmy se banky přetahují a nabízejí jim velmi výhodné půjčky, platí to napříč celým spektrem od živnostníků až po skutečně velké firmy,“ doplňuje mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. „Banky bojují o každého solidního klienta. Zatím je tento boj limitován přísnými požadavky bank, respektive jejich mateřských centrál, na finanční zdraví úvěrovaných podniků,“ potvrzuje i Petr Kříž, partner PwC Audit.

Bankovní kasu částečně zachraňuje český spotřebitel. Koncem letošního října vyšla žadatele průměrná spotřebitelská půjčka podle dat České národní banky v průměru na bezmála čtrnáct procent ročně, tedy dokonce ještě dráže než na vrcholu blahobytu v létě 2007. „Nízkoúročené prostředí se negativně podepisuje na ziscích bank. Na druhou stranu mají banky stále možnost snižovat náklady a je zde i několik možností, jak rozpohybovat úvěrový byznys, jednou z nich jsou korunové spotřebitelské půjčky, jejichž sazby jsou na úrovni roku 2011,“ uvádí Martin Lobotka z Consequ.