Banky se chystají na krize firem, prověřují dopad koronaviru na jednotlivá odvětví

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Koronavirová pandemie nepříznivě ovlivňuje nejen restaruace, ale celou řadu odvětví.
4
Fotogalerie

Dramatický pokles ekonomické aktivity přinutil bankovní domy k tipování rizikových sektorů, které současný boj s koronavirovou pandemií nejvíce zasáhne. „Banky dělají cvičení na riziko a tipují si riziková odvětví,“ popisuje zdroj z finančních kruhů.

Provádění testů, jak dopadne koronavir na úvěrové portfolio, potvrdila Československá obchodní banka (ČSOB) i další hráči na trhu. Mezi rizikové sektory podle bank patří hlavně ty, které zastavily činnost nejdříve, tedy cestovní ruch či restaurace.

Ale nejsou samy. „Postižené budou firmy navázané zejména na automobilový průmysl, hotelnictví, cestovní ruch, nákupní centra a také v mnoha dalších oborech,“ řekl deníku E15 člen představenstva ČSOB Petr Hutla s tím, že situace se velmi rychle mění. Banka podle něj očekává, že celá řada firem a odvětví bude velmi negativně zasažena.

Vlivu koronavirového boje na firmy se obávají i další peněžní ústavy. „Čím déle bude trvat aktuální stav a čím více firem bude uzavírat výrobu, tím se bude zvyšovat počet zasažených společností a podnikatelů,“ řekl Michal Teubner z Komerční banky.

Neradostná očekávání potvrzuje rovněž bleskový průzkum ČSOB, podle nějž více než polovina klientů čelí výpadku domácích tržeb a čtvrtina zahraničních tržeb. „Celých pětaosmdesát procent přiznalo, že chystá úsporná opatření,“ komentuje výsledky Hutla.

Vyhodnocování rizika probíhá i v dalších bankách. „Banka průběžně monitoruje vývoj kvality úvěrového portfolia nezávisle na tom, v jaké kondici ekonomika aktuálně je,“ říká člen představenstva Sberbank Jindřich Horníček odpovědný za řízení rizik a dodává: „Každopádně je pravda, že v současné době probíhají dodatečné kontroly na úrovni některých vybraných obchodních segmentů, průmyslových odvětví nebo i jednotlivých klientů.“ Vývoj situace sleduje podle Teubnera i Komerční banka. „A přijímáme adekvátní opatření,“ doplnil.

Banky si tímto způsobem zjišťují, jak nynější situace ovlivní splácení jednotlivých úvěrů, a tím i jejich vlastní ziskovost. „Kromě zajištění a koordinace nejnutnějšího provozu je pro banky klíčová analýza potenciálních dopadů současné epidemie na kreditní riziko klientů a podpora jejich likvidity,“ zdůrazňuje Roman Lux z poradenské společnosti Deloitte.