Banky se začínají prát o financování českých realit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta E15

Ještě v nedávných letech by to byla zpráva z Marsu. Nyní však podle informací z realitního a bankovního trhu začínají banky tvrději soupeřit o financování investic do nemovitostí. „Konkurence v realitním financování roste,“ uvedl Pavel Kliment, partner poradenské společnosti KPMG Česká republika při představení studie Property Landing Barometer 2014.

Také další profesionálové z trhu potvrzují, že narozdíl od krizových let se zájem bank o financování realit zvýšil. To hraje do karet dlužníkům, protože peněžní ústavy jsou ochotné u dobrých projektů o něco více riskovat.

„Například ukazatel poměr dluhu k celkovým nákladům narostl u nových úvěrů z krizové úrovně 60 až 65 procent v poslední době až na 75 procent,“ sdělil Michal Soták, šéf oddělení výzkumu trhu v poradenské firmě Cushman & Wakefield. Na trh se podle něj vrátil optimismus, který se projevuje hlavně v obrovském rozmachu investic do průmyslových nemovitostí.

Opatrný optimismus

Samotní představitelé bank optimismus potvrzují, ale s výhradou. „Jsme opatrně optimističtí, ale jen opatrně, zvláště na tak malém trhu jako je Česká republika,“ řekl Libor Šostý, který má v České spořitelně na starost realitní financování.

Přesto stále platí, že financování realitních investic je v Česku dražší než v západní Evropě. Na investice do kanceláří nebo obchodních nemovitostí si lze v České republice půjčit za úrok kolem tří procent, zatímco v Německu či Rakousku je možné pořídit stejný úvěr již za dvě procenta, vyplývá ze studie KPMG.

Česko má jednu z nejnižších úrokových marží

Navzdory vyšším úrokům na tom ale čeští investoři do realit nejsou až tak špatně. „V rámci regionu střední a východní Evropy má Česká republika jednu z nejnižších úrokových marží. Tento stav vyplývá především z dobré kondice českých bank a ze stability a úrovně českého realitního trhu,“ uvedl Kliment.

Zajímavým trendem na tuzemském trhu je financování výstavby hotelů. Ještě nedávno byl přitom pro banky tento segment tabu. Nyní se na tuto část trhu zaměřilo zvláště několik menších bankovních domů. „Banky se také přestaly zaměřovat jen na financování dokončených nemovitostí se stabilním výnosem. Nová výstavba je více a více atraktivní pro financování především proto, že nabízí možnost vyššího výnosu při aktuálně klesajícím riziku,“ uzavřel partner KPMG ČR.