Bezpečný přístav? Německé i české banky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zhoršující se ekonomická situace v periferních státech eurozóny zvyšuje přitažlivost takzvaných bezpečných přístavů pro střadatele. Zatímco vklady na účtech bank problémových zemí Evropy klesají, v Německu silně rostou. Nárůst depozit, a to i ze zahraničí, zaznamenává také Česko.

Vklady v německých bankách za rok do konce dubna meziročně vzrostly o 4,4 procenta na 2,17 bilionu eur, vyplývá z dat Evropské centrální banky. Depozita ve Španělsku, Řecku a Irsku se za stejné období ztenčila o 6,5 procenta na 1,2 bilionu eur. V samotném Řecku propadla o 16 procent, spočítala agentura Bloomberg.

„Čím déle tato krize potrvá, tím více peněz připluje do Německa,“ řekl Reuters analytik frankfurtské společnosti Fairesearch Dieter Hein. Lidé na periferii podle něj Německo vnímají jako nejbezpečnější zemi eurozóny.

V Česku za 12 měsíců do konce dubna vzrostl objem vkladů v korunách a zahraničních měnách o 237 miliard, tedy 8,5 procenta, na 3,03 bilionu korun. Depozita z ciziny se zvedla dokonce o 60 procent na 124 miliard korun, uvádí Česká národní banka.

Samotné české domácnosti zvýšily úložky o čtyři procenta. Podle analytiků za tím stojí opatrnější chování obyvatel, kteří více šetří, a také vysoké úročení depozitních produktů nových bank. Do statistik se tak dostaly finance, které dříve v bankách vůbec nebyly.

Finační ústavy těží také z toho, že od vrcholu v roce 2007 klesá ochota drobných investorů dávat peníze do rizikovějších instrumentů, jako jsou akcie či podílové fondy. Část těchto peněz končí na bankovních účtech. Naproti tomu objem financí v tuzemských fondech ke konci prvního čtvrtletí meziročně klesl o deset procent na 225 miliard korun.

Zatímco banky v jižní Evropě jsou ohroženy nečekaným vybíráním vkladů, německé finanční ústavy zalila nadměrná likvidita. Přísun peněz z jihu přichází ve stejném období, kdy Evropská centrální banka napumpovala do evropského bankovního systému bilion eur levných tříletých půjček. Odliv vkladů z Řecka do bezpečnějších zemí navíc zrychlila stále více diskutovaná možnost odchodu této země z eurozóny.

S úsporami v době krize do banky nebo do slamníku?

Pro německé finanční domy jsou prostředky ze zahraničí vítaným přilepšením. Deutsche Bank od zahraničních vkladatelů získala mezi loňským zářím a letošním březnem depozita za pět miliard eur. Commerzbank dostala ze zahraničí v prvním letošním čtvrtletí dokonce sedm miliard eur vkladů, a mohla tak upustit od plánu čerpat nové prostředky na dluhopisovém trhu.