Bonusy na Wall Street letos vzrostou o 15 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Flatecher6 - Wikimedia Commons

Společnosti na Wall Street letos svým zaměstnancům zvýší odměny o 15 procent, ačkoli investoři, regulační úřady i politici nepřestávají apelovat na to, aby firmy vyplácení bonusů omezily. Uvedla to konzultační firma Johnson Associates, která spolupracuje s bankami na Wall Street a s komerčními bankami.

Odměny společností na Wall Street rostou i přes krizi stabilně. Zvyšovaly se také v uplynulém roce. Bonusy tehdy stouply asi o pět procent, což šéf konzultační firmy Alan Johnson označil za zklamání, protože růst neodpovídá výkonu.

Johnson Associates očekává, že výkonní ředitelé si v letošním roce odnesou domů mezi 12 miliony a 25 miliony dolarů (238 až 496 milionů korun), ačkoli investoři upozorňují na to, co nazývají nesprávným poměrem mezi výkonem a finanční odměnou.

Odměny jsou velmi citlivá otázka

Propuknutí globální finanční krize v roce 2008 upozornilo na výši bonusů manažerů bank, které se ocitly v tísni a musely požádat o finanční pomoc. Systém odměňování v sektoru se od té doby změnil. Mimo jiné se zvýšil základní plat. Bonusy ale mohou ovlivnit i američtí akcionáři, kteří mohou nově rozhodovat o platech pro vysoké manažery.

Odhady bonusů od Johnson Associates se na Wall Street pozorně sledují. Výše odměn totiž pro investory a daňové poplatníky zůstává citlivou otázkou, a to nejen v USA. Na omezení odměn bankéřů se tento týden dohodli představitelé členských zemí Evropské unie a zástupci Evropského parlamentu. Za běžných okolností nebudou moci odměny bankéřů v EU - která se snaží vybřednout z dluhové krize - přesáhnout jejich základní mzdu. Pouze za výjimečné situace budou smět banky svým špičkovým pracovníkům vyplatit odměnu ve výši dvojnásobku základního platu. K podobnému kroku jako EU přistoupilo také Švýcarsko.