Březen v podílových fondech, vyjde nad japonskou ekonomikou opět slunce?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zatímco ekonomiky Číny a dalších rozvíjejících se zemí šlapou pomalu na brzdu, ekonomiky rozvinutých zemí začínají opět nabírat dech. Pokud je ve vzduchu opět cítit ekonomické oživení globální ekonomiky, vyplatí se věnovat zvýšenou pozornost japonským akciím, na které má toto oživení již tradičně velmi blahodárný účinek. V kategorii dluhopisových se pak na čele pelotonu stále drží fondy investující do korporátních dluhopisů. USA šlapou na plyn, Čína na brzdu

Americká ekonomika se v posledním kvartále loňského roku nadechla ke třem procentům ekonomickému růstu a pomalu zase začíná udávat tempo globální ekonomiky. V březnu přicházely obzvláště dobré zprávy z amerického pracovního trhu, který zaznamenal nejnižší nezaměstnanost za uplynulé tři roky a od obchodníků, kteří se mohou těšit z rostoucích útrat amerických spotřebitelů. Vydají-li se Američané na nákupy, lze předpokládat růst japonských akcií, vždyť do USA směřuje celých 15 procent japonského vývozu. A jinak tomu nebylo ani tentokrát, podílové fondy investující do akcií japonských společností patřily v březnu k vůbec těm nejvýkonnějším.

Bude japonská rally pokračovat i nadále, když je stále častěji zmiňováno oživení americké ekonomiky? Růst je velmi pravděpodobný, podobnou dynamiku se však Japonsku zopakovat zřejmě nepovede. V březnu totiž hrálo japonským vývozcům do karet i oslabování japonského jenu, na které do budoucna spoléhat nelze. Kdo byl v březnu poraženým? Fondy investující do společenství BRIC a ty investující do akcií čínských a brazilských akciových společností. V případě Brazílie je čím dál tím častěji zmiňováno přehřívání ekonomiky, Číně pak postupně dochází síly při pumpování prostředků do infrastrukturních projektů, které jsou od vypuknutí globální finanční krize hlavním motorem čínského ekonomického růstu. Tím vůbec nejméně výkonným akciovým podílovým fondem byl v březnu CS EF Brazil z dílny společnosti Credit Suisse, jež zaznamenal pokles hodnoty podílového listu o 7,21 procenta.

Fond Investiční společnost Výkonnost
Parvest Equity Japan Small Cap BNP Paribas AM 9,21 %
Fond nemovitostních akcií ČP Invest 4,79 %
Franklin Templeton Japan Franklin Templeton 4,58 %
Parvest Equity World Next Generation BNP Paribas AM 4,51 %
Equity Indonesia BNP Paribas AM 4,20 %

Dluhopisové podílové fondy – korporátní dluhopisy jsou „in“

Na dluhopisových trzích jsou v tomto roce tématem č.1 korporátní dluhopisy, kdo do nich v březnu zainvestoval, neprohloupil. Zisky z obchodování s korporátními dluhopisy vynesly v březnu na špici fondy BAWAG P.S.K. Euro Rent (1,12 procenta), HSBC GIF Euro Core Credit (0,83 procenta), Generali PPF Fond korporátních dluhopisů (0,80 procenta) a ESPA Bond Europe High Yield (0,79 %). Rány naopak v březnu utržili investoři do dluhopisů rozvíjejících se trhů, konkrétně pak do fondů Templeton Global Bond (-1,42 procenta) a BNP PARIBAS Bond Best Selection World Emerging (-1,37 procenta). Mezi ty nejztrátovější pak v březnu patřily i Parvest Bond World Inflation Linked (-1,38 procenta), Parvest Bond Euro Inflation Linked (-1,38 procenta) a BNP PARIBAS World Currencies (-1,37 procenta).

Fond Investiční společnost Výkonnost
Euro Rent BAWAG P.S.K 1,12 %
Flex Slovenský dluhopisový fond ING IM 1,10 %
Euro Core Credit Bond HSBC AM 0,83 %
Fond korporátních dluhopisů Generali PPF 0,80 %
Bond Europe High Yield Erste Sparinvest 0,79 %

České fondy peněžního trhu – na trůnu po dlouhé době opět Sporoinvest

Oproti únoru se českým korunovým fondům peněžního trhu dařilo v březnu podstatně lépe, to když Sporoinvest Investiční společnosti České spořitelny vykázal zhodnocení podílového listu o 0,26 procenta (v únoru byl nejvýkonnějším českým korunovým fondem Konzervativní fond ČP INVEST s výkonností 0,16 procenta). Slušné je i zhodnocení dalších fondů peněžního fondu v pořadí, AXA CZK Konto (0,17 procenta) a Konzervativní fond ČP INVEST (0,15 procenta). Jediným českým korunovým fondem peněžního trhu, který skončil v červených číslech, byl v březnu ING Český fond peněžního trhu s výkonností -0,01 procenta.

Sledujte zpravodajství ze světa investic na http://www.penizenavic.cz/investovani