Británie zpřísnila dohled nad finančním sektorem

Bank of England

Bank of England Zdroj: profimedia.cz

Británie zavedla nový systém finančního dohledu, který tvoří dva zcela noví regulátoři. Nahradí tak dosavadní systém, v němž fungoval pouze jeden regulační úřad. Ten se stal terčem kritiky za to, že se zdiskreditoval a nedokázal zabránit krizi finančního sektoru, ani ochránit klienty bank. Odborníci ale upozorňují, že nový dohled ukáže své kvality až za příští konjunktury, kdy bude nutné zabránit vzniku dalších takzvaných cenových bublin.

Nová britská reforma ruší 12 let fungující Úřad pro finanční služby (FSA). Právě tomu se v Británii dává za vinu, že neodvrátil kolaps finančního systému z roku 2008. Nezabránil prý ani tomu, aby se klienti bank nestali terčem klamavých prodejních praktik, například při nabídce úvěrů. Výsledkem bylo, že poškození podali žádost o náhrady škod ve výši miliard liber.

Úřad FSA nahradily dvě nové instituce, které dnes formálně zahájily činnost. Jedna se jmenuje Finanční regulační úřad (PRA; Prudential Regulation Authority) a jejím cílem je omezovat riziko. Druhým je Úřad pro finanční etiku (FCA; Financial Conduct Authority), jenž má chránit bankovní klienty a dbát o jejich priority. „Změny, které dnes vstupují v platnost, jsou počátkem přenastavení systému finanční regulace v naší zemi,“ oznámil britský ministr financí George Osborne. „Představují zásadní změnu v tom, jak budou finanční služby upraveny v budoucnosti,“ dodal.

PRA je součástí Bank of England. Očekává se od ní, že zajistí, aby banky, pojišťovny a stavební spořitelny udržovaly dostatek kapitálu, dodržovaly pravidla omezující výši vyplácených prémií a aby samy sledovaly finanční rizika.

Úřad FCA, který je samostatným subjektem a sídlí v budově dosluhující FSA, bude dohlížet na chování všech finančních institucí. Bude tedy stíhat jejich provinění s většími pravomocemi a vyššími pokutami. Británie byla nucena napumpovat desítky miliard liber do finančních ústavů Royal Bank of Scotland a Lloyds, aby je udržela nad vodou v letech 2007 až 2009, kdy kulminovala finanční krize. Tato pomoc značně pobouřila veřejnost a způsobila, že se začaly ozývat výzvy k reformě.