Britské banky o úrokových sazbách lhaly celé roky

Barclays

Barclays

Skandál v britské bance Barclays, která lhala o výši svých úrokových sazeb, je jen špičkou ledovce – britské banky zřejmě s úrokovými sazbami manipulovaly celé roky. První obětí aféry je šéf Barclays Marcus Agius a další budou nejspíš brzy následovat. Barclays totiž nepodváděla sama.

Předseda představenstva britské banky Barclays rezignoval kvůli manipulacím se sazbou LIBOR. Londýnská mezibankovní nabídková sazba, zkráceně LIBOR, určuje, za jaké úroky si mezi sebou navzájem britské i světové banky půjčují. LIBOR vzniká tak, že banky působící na trhu poskytnou bankovní asociaci údaje o tom, za kolik si navzájem půjčují. Vznikne tak referenční sazba pro ostatní banky. Od ní se pak odvíjí například také výše úroků hypoték nebo třeba firemní úvěry. Obdobou britského LIBOR je v EU sazba Euribor.

Inspektoři finančního úřadu (FSA) minulý týden zjistili, že tradeři z Barclays lhali o skutečné výši úrokových sazeb, za které banka půjčuje ostatním bankám. Banka hlásila nižší sazby, než byly reálné, čímž navenek ukazovala, že úvěrové riziko je nižší než ve skutečnosti. Úřad FSA nyní vyšetřuje dvacet dalších bank, mimo jiné RBS, HSBC, Citigroup a UBS.
Jak dokládá e-mailová korespondence zveřejněná ekonomickými médii, britské banky se sazbou LIBOR zřejmě manipulovaly celé roky.

„Dneska by se nám hodila hodně nízká tříměsíční sazba. Kdybyste nám mohli pomoci, byla by to paráda. Jinak přijdeme o jmění,“ píše se v jenom z e-mailů mezi bankami. „Jsme zas pěkně nervózní. Dneska bychom potřebovali vysoký jednoměsíční úrok, kdyby to šlo a nízký tříměsíční,“ stojí v dalším. Z e-mailů cituje deník Financial Times.

Finanční úřad bance Barclays za podvody se sazbami minulý týden udělil rekordní pokutu ve výši 290 milionů liber. Vedení banky v pondělí spolu s Agiusovou rezignací oznámilo, že provede hloubkový audit. „Pro Barclays je to zdrcující rána,“ řekl odstupující Marcus Agius.