Brusel prověří daňovou diskriminaci, zaměří se i na Česko

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

V lednu začala Evropská komise hledat diskriminační paragrafy v daňových zákonech členských zemí. Pokud experti komise přijdou na ustanovení, které znevýhodňuje obyvatele jiného členského státu, přijde výzva k nápravě. Nebo pokuta. Experti komise se zaměří i na Česko.

Vedoucí tiskového oddělení ministerstva financí Radek Ležatka tvrdí, že se není čeho bát: „O daňových předpisech, které by měly být problematické z hlediska mobility občanů EU, nemáme informace.“

Komise nesdělila, co bude považovat za diskriminační opatření příčící se jednotnému trhu. Komisař pro daně Algirdas Šemeta jen obecně řekl: „Nemůže docházet k diskriminaci a právo pracujících na volný pohyb nesmí být omezeno.“

Experti tak mohou kontrolovat, zda občané jiných zemí EU pracující v Česku nepodléhají dvojímu zdanění, odpírání zaměstnaneckých výhod či třeba nevýhodnému započtení sociálního pojištění.

Většina příjmů musí pocházet z Česka

Daňová poradkyně Magdalena Vyškovská, která se věnuje problematice zdaňování cizinců, upozorňuje, že daňoví rezidenti členských států EU, Norska a Islandu mohou uplatnit všechny odpočitatelné položky, daňová zvýhodnění a slevy na dani tehdy, když úhrn jejich příjmů z České republiky činí nejméně 90 procent jejich příjmů.

To pro občany těchto států platilo i dosud. Od roku 2014 však musejí nově doložit svou výši příjmů ze zdrojů v zahraničí, která nepřevýšila deset procent z jejich příjmů, potvrzením zahraničního správce daně. „Zdá se mi legitimní, že zákon o daních z příjmů požaduje doložit výši příjmů ze zdrojů v zahraničí, která nárok na odpočty a slevy podmiňuje.

Problematické či nemožné však může být získání takového potvrzení v případě, kdy lhůta pro podání přiznání v těchto zemích je stejná nebo dokonce pozdější než v Česku,“ uvádí Vyškovská.

Běžné potvrzení

Podle Ležatky by Česko mělo před komisí toto nové opatření obhájit. „Potvrzení této výše je běžnou praxí i v jiných státech, neměl by být tudíž problém pro poplatníka získat toto potvrzení. Diskriminační vůči rezidentům EU by bylo, kdyby nemohli čerpat slevy na dani, požadavek na potvrzení dosažených příjmů ze zdrojů v zahraničí však diskriminací není.“

Podle unijního statistického úřadu Eurostatu žije 13,6 milionu občanů EU v jiné zemi, než ve které se narodili. Z nich odhadem asi 6,5 milionu pracuje pro svou zemi v jiném státě EU.

Tip na daňový odpočet: využijte slevu na manželku či manžela

Tažení USA proti daňovým únikům je teď v Česku nelegální

Co když finanční poradce poradí špatně?