Burzy se otřepaly ze strachu z brexitu, libra posiluje

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Lavina zájmu o britské akcie a návrat libry na výsluní, tak reagovaly britské finanční trhy na rostoucí šance, že Londýn zůstane i po referendu platnou součástí spolku evropské osmadvacítky. Britská burza díky takřka tříprocentnímu růstu zhodnotila jen během pondělka o bezmála čtyřicet miliard liber, britská měna pak včera zažila svůj nejúspěšnější den od roku 2009.

Vlna optimismu se přehnala napříč Evropou, kontinentální akciové burzy podražily o více než tři procenta. „Brexit už podle průzkumů nevede a síly jsou vyrovnané, což se odrazilo v posílení britské měny i tamních akcií. S každým dalším publikovaným výsledkem šetření se ale může situace zhoupnout na jednu či druhou stranu,“ uvádí hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Výsledek referenda je stále nejistý, z našeho pohledu je nicméně hlavním scénářem setrvání Británie v unii,“ dodává analytik Cyrrusu Tomáš Menčík.

Podle internetové sázkové kanceláře Betfair, vypisující kurzy obou výsledků referenda, je nyní pravděpodobnost setrvání Británie v unii 77 procent. „Řada voličů obrátila směrem k unijnímu scénáři, z čehož těží i burzy,“ uvádí analytik Sun Global Investments Mihir Kapadia pro britský list The Guardian. Podle něho byla milníkem ve vývoji voličských preferencí čtvrteční násilná smrt poslankyně Jo Coxové.

Nejvíce burziánských sázek směřovalo na bankovní tituly. Akcie finančních titulů jako Royal Bank of Scotland, Lloyds nebo Barclays jen během včerejška vzrostly až o sedm procent. Ze západoevropských trhů těžila z britského vývoje hlavně irská burza, která zažila více než čtyřprocentní růstový skok. Silně rostly ale i burzy ve Francii, Španělsku, či Německu.

Graphical visualization of market data.

Český rozhlas: Proti brexitu je 60 procent Čechů
Tři z pěti Čechů si nepřejí, aby Velká Británie vystoupila z Evropské unie. Opačný názor zastává 22 procent lidí. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Britové budou o setrvání v unii hlasovat v referendu tento čtvrtek. Pokud by podobnou možnost měli občané České republiky, vyslovila by se pro setrvání v osmadvacítce necelá polovina z nich, uvedl rozhlas.
V souvislosti s takzvaným brexitem, tedy odchodem Londýna z unie, se Češi obávají především ekonomických dopadů. Lidé mají strach hlavně ze ztráty pracovních míst a omezení exportu.
Výsledky průzkumu podle rozhlasu ukazují, že vystoupení Británie z evropské osmadvacítky si nepřejí voliči většiny českých parlamentních stran, zejména opoziční TOP 09 a trojice koaličních stran - ANO, ČSSD a lidovců. Naopak nejsilnější skupina příznivců brexitu je u voličů Úsvitu, komunistů a ODS.