Byznys inkasních agentur se opět smrskl, řešily pohledávky za 22 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

Inkasní agentury v Česku pořádně hladoví. Po krizových letech, kdy se do vymáhání pohledávek vrhala firma za firmou, přišla hubená léta. Ta navíc s každým rokem hubnou o něco více.

V loňském roce inkasní agentury řešily pohledávky za 22,4 miliardy korun, vyplývá to z průzkumu Asociace inkasních agentur (AIA). O rok dříve to bylo přes 23 miliard. Právě v roce 2013 nastal silný propad. V tučných letech 2011 a 2012 řešily agentury nesplácené dluhy za více než třicet miliard korun.

„Snížení počtu nových pohledávek oproti rekordním rokům 2011 a 2012 vidím zejména v nižším počtu pohledávek, které generují samotní věřitelé. Věřitelé, ať už banky nebo seriózní nebankovní finanční instituce, upravili podmínky poskytování úvěrů. Současně samotní věřitelé disponují velkými odděleními vymáhání pohledávek, díky čemuž si mohou podchytit potenciální problém již v samotném zárodku a sami se jej mohou pokusit dořešit,“ vysvětluje Radek Laštovička, manažer oddělení poradenství pro finanční instituce společnosti EY.

Prý chybí právní jistota

Samotné inkasní agentury považují, prostřednictvím prezidenta AIA Vladimíra Gazárka, loňský rok za lepší, než se čekalo. „Po výrazném propadu trhu v roce 2013 jsme ani pro loňský rok neměli žádné optimistické vyhlídky. Čísla z průzkumu naše předpoklady potvrdila, ale lze hovořit spíše o stagnaci, než o dalším propadu,“ uvedl a dodal, že trh mimosoudního inkasa stále není právně ukotven.

„To znamená, že neexistuje žádná právní jistota pro věřitele a zejména pro dlužníky. Oboru také nepomáhají snahy zavděčit se dlužníkům a výpady proti ‚zlým‘ věřitelům, kteří jen chtějí svoji platbu za zboží či služby,“ dodal.

Inkasní agentury mají nejlepší léta za sebou

Inkasní agentury v České republice vrátily věřitelům přes 15 mld. korun