ČEB dohodla u problémových miliardových úvěrů v Rusku nové splátky

Prezentace České exportní banky

Prezentace České exportní banky Zdroj: Siebert Martin/Euro

Česká exportní banka (ČEB) letos vyřešila problémy s nesplácením úvěrů v Rusku ve výši 11 miliard korun. Jde celkem o pět obchodních případů, ve kterých se banka dohodla s dlužníky na novém splátkovém kalendáři. Dnes ČEB podepsala s ruskou společností DOK Kalevala dodatek k úvěrové smlouvě projektu na výstavbu výrobního závodu a dodávky technologie na produkci OSB desek v Rusku.

„Toto řešení, na kterém jsme pracovali s ČEB za podpory EGAP, je ukázkou dobrých partnerských vztahů mezi věřitelem a dlužníkem. Uzavření této dohody je silným impulsem pro úspěšnou finalizaci projektu,“ uvedl generální ředitel DOK Kalevala Klementi Kasradze. Výše exportního úvěru dosahovala 147 milionů eur (čtyři miliardy korun), aktuální zůstatek je přes 115 milionů eur.

Podobný dodatek k projektu na výstavbu paroplynové elektrárny podepsala s bankou v únoru společnost Kurganskaja TEC. Exportní odběratelský úvěr měl hodnotu 205 milionů eur (5,5 miliardy korun).

„Podařilo se nám dohodnout s bankou a EGAP na mechanismu, který nám na určitý krátký čas umožní snížit dluhovou službu vůči bance a volné prostředky použít na výměnu problémové technologie,“ řekl generální ředitel Kurganskaja TEC Stanislav Karapetyan. Společnosti zbývá doplatit přes 160 milionů eur.

Problémové pohledávky za desítky miliard

ČEB evidovala ke konci března problémové pohledávky se selháním dlužníka ve výši 38,3 miliardy korun. Z toho ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů činily 18,6 miliardy korun a týkaly se Ruska, Ukrajiny, Slovenska, ČR, Srbska, Mongolska, Vietnamu a Tunisu. Nesplácené pohledávky pocházejí většinou z budování skláren, elektráren a továren, kterým čeští výrobci posílali stroje a vybavení.

Banka letos oznámila, že do dvou let chce vyřešit 50 procent ztrátových pohledávek, mimo jiné jejich prodejem ve veřejné soutěži. Problematické obchodní případy pocházejí z let 2007 až 2011, některé z nich vyšetřuje policie.

Například kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) z roku 2011 zjistila v podnikání ČEB řadu chyb. Banka podle NKÚ neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy korun a při rozhodování o úvěrech porušovala také zásady obezřetnosti, kterou jí ukládá zákon i její vnitřní předpisy.