Černínský palác vypsal zakázku na pojištění diplomatů. Zájemci musejí počítat se značným rizikem

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Sýrie
Sýrie
Sýrie
Irácké armádě se podařilo dobýt město Havídža.
Irácké armádě se podařilo dobýt město Havídža.
14
Fotogalerie

Ministerstvo zahraničních věcí vypsalo tendr na pojištění diplomatů a jejich rodin v hodnotě až sto milionů korun. Ačkoliv se objem zakázky jeví lukrativně, část uchazečů může odradit skutečnost, že pojištění má pokrýt i válečná teritoria.

Poprvé v historii získají diplomatičtí pracovníci zdravotní pojištění, z něhož se budou hradit náklady na léčbu v cizině. Pojištění diplomatů a jejich rodinných příslušníků totiž nově stanovuje zákon o zahraniční službě. Ministerstvo, v jehož čele stojí Lubomír Zaorálek (ČSSD), proto vypsalo soutěž na takové pojištění. Její zadávací řízení právě probíhá.

„Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí sto milionů korun na období čtyř let, tedy 25 milionů korun za rok. Hlavním přínosem je, že diplomacie bude moci zaměstnancům a jejich rodinám nabídnout standardní zdravotní pojištění v zahraničí,“ uvádí Irena Valentová z ministerstva zahraničních věcí. Pojištění má být sjednáno zhruba pro dva tisíce osob od začátku letošního listopadu do konce října 2021.

Dosud platba za lékařské výkony fungovala tak, že si například diplomat v Mexiku dal vyměnit plombu v nemocnici a zaplacení zákroku se složitě vyřizovalo. Zdravotní pojištění dosud měli jen zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí v zemích EU.

„V případě vyslání mimo EU neměli ani diplomaté, ani technický personál MZV včetně rodin zdravotní pojištění, bylo jim hrazeno jen takzvané léčebné v případě úrazu nebo nemoci,“ říká Valentová. „V praxi to znamenalo přímou úhradu léčebných nákladů dotyčným zaměstnancem v zahraničí a náročný administrativní proces zpětného proplácení,“ dodává.

Zaorálkův rezort chce proto neuspokojivý stav zlepšit pojištěním. Pojistka má krýt náklady za zdravotní péči kvůli úrazu či onemocnění, za rehabilitaci, repatriaci do vlasti, náklady spojené s úmrtím nebo například náklady za škody způsobené ve válečných oblastech.

Objem zakázky sice může být pro pojišťovny zajímavý, ale pojištění se týká i válečných teritorií. „Všechny pojišťovny mají válečné zóny ve výlukách, protože podstatou pojištění je nahodilost pojistné události a ve válečné zóně o nahodilosti nelze hovořit. Tyto výluky se týkají jak životního, tak cestovního pojištění,“ upozorňuje Monika Bartlová z České asociace pojišťoven. Podle ní tak bude záležet na zvážení každé pojišťovny, zda riziko přijme, nebo nikoli.