Češi stále častěji slučují půjčky, většinou jde o spotřebitelské úvěry

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Banky v Česku hlásí rostoucí zájem o konsolidace půjček. Například České spořitelně jejich objem meziročně narostl o necelých dvacet procent. Loni uzavřela téměř 60 tisíc konsolidací fyzickým osobám v objemu přes 17 miliard korun.

„Meziročně vzrostly prodeje konsolidací o pětinu, v srpnu loňského roku jsme se dokonce dostali na devítinásobek objemů proti stejnému měsíci roku 2014,“ uvedl za Raiffeisenbank mluvčí Tomáš Zavoral. I další banky na českém trhu zaznamenaly nárůst.

„V naprosté většině jde o jiné spotřebitelské úvěry. Následují kreditní karty a kontokorenty,“ popsala mluvčí GE Money Bank Milada Veselá. Podobnou zkušenost má i UniCredit Bank. „Obvykle jde o dva až tři úvěry,“ uvedl její mluvčí Petr Plocek. Průměrná částka se přitom pohybuje kolem 200 tisíc korun.

Zajímavé konsolidace

Konsolidace jsou pro finanční instituce zajímavé. „Banka má šanci získat prověřeného klienta, který když zvládá splácet několik půjček, určitě zvládne jedinou s nižší splátkou,“ vysvětlil analytik Fincentra Josef Rajdl. Navíc jde o segment, kde mohou banky dosahovat zajímavých marží.

To potvrzuje i provozovatel serveru Bankovnipolatky.com Patrik Nacher. „Jde o jeden z mála produktů, který je výhodný pro obě strany - banku i klienta,“ vysvětlil. Konsolidace nabízené bankami na českém trhu jsou přitom podle něj přehledné.

„Konsolidovaným půjčkám v posledních letech napomáhalo prostředí klesajících úrokových sazeb. Díky tomu mohly úvěrové instituce při konsolidaci úvěrů nabízet výrazně příznivější úrokové sazby,“ doplnil hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Úrokové sazby například u spotřebitelských úvěrů by podle něj mohly letos kvůli konkurenčnímu boji a očekávanému snížení marží ještě mírně klesat.