České banky jsou průkopníky v oblasti otevřeného bankovnictví

Bankathon

Bankathon Zdroj: Komerční banka

Česká republika hostila na sklonku září největší fintechový hackathon v Evropě. Hlavní zásluhu na tom měla Komerční banka. Jak se bance podařilo vytvořit z Prahy hlavní centrum vývoje bankovních aplikací a kam se ubírá digitální bankovnictví, jsme se zeptali Jana Juchelky, CEO Komerční banky.

Komerční banka je spoluorganizátorem a diamantovým partnerem Bankathonu 2019. Co vás k tomu vedlo?

Pokud bych měl jedním slovem vyjádřit budoucnost bankovnictví, bez váhání bych řekl - digitalizace. Bankathon je přesně o tom, o hledání nových možností v digitalizaci bankovnictví, vývoji nových služeb, které mají zjednodušovat a zpříjemňovat život našim klientům, o budování otevřeného bankovnictví v Evropě.

Bankathon je největší fintechovou akcí v celé Evropě. Předchozích šest ročníků se konalo v Německu a Rakousku. S organizátory této akce jsme již dříve navázali velmi dobré vztahy, proto se spontánní nápad uspořádat největší evropskou fintechovou akci společně a v Čechách setkal s pozitivní odezvou.

Jak se vám podařilo přilákat Bankathon do České republiky?

Pouhé přání uspořádat Bankathon v Praze by samozřejmě nestačilo. Velkou roli hrála skutečnost, že banky u nás jsou průkopníky v oblasti otevřeného bankovnictví. V rozvoji digitalizace patříme mezi evropskou špičku. To, že se Bankathon 2019 koná z iniciativy Komerční banky v Praze, bereme jako uznání toho, že český bankovní trh patří v rámci Evropy k nejmodernějším a nejstabilnějším.

Máte v soutěži vlastní tým?

Ano máme a těší mě, že se v tak velké konkurenci prosadil a vyhrál kategorii „Multibanking“.

Etnetera - vítěz BankathonuEtnetera - vítěz Bankathonu | Komerční banka

KB patří mezi největší banky v ČR. Je vůbec možné při takové velikosti držet technologický krok s menšími bankami?

Troufám si tvrdit, že je to převážně naopak. Jako první v ČR jsme například nabídli platební karty, v digitálních aplikacích patříme mezi špičku – naše Mobilní banka průběžně získává mnoho ocenění od klientů i odborné veřejnosti. Jako první v ČR jsme představili bankovní aplikaci pro hodinky Apple Watch nebo hlasového asistenta Amazon Alexa. Patřili jsme mezi první banky, které spustily Apple Pay, Google Pay nebo platby hodinkami Garmin a Fitbit. A tak bych mohl pokračovat.

V letošním roce jsme ukončili přechod na agilní model řízení, což nám umožní daleko rychleji vyvíjet a zavádět bankovní inovace a nejnovější trendy do běžného „bankovního života“. Vše děláme proto, abychom si v digitalizaci bankovnictví udrželi pozici lídra, protože jenom tak budeme našim klientům přinášet ty nejlepší služby a produkty.

Etnetera - vítěz BankathonuEtnetera - vítěz Bankathonu | Komerční banka

Můžete uvést konkrétní příklad, kde se vám v oblasti digitalizace bankovnictví daří?

Komerční banka má největší podíl klientů v ČR, kteří využívají aplikace pro mobilní bankovnictví. Rychle se blížíme k polovině všech klientů, což žádná jiná banka u nás nemá. Důvodů je hned několik. Zaprvé, klademe maximální důraz na bezpečnost, proto mají naši klienti již několik let k dispozici bezplatné bezpečnostní řešení Trusteer od IBM. Zadruhé, jako první zavádíme nejnovější inovace, například přihlašování či potvrzování plateb přes otisk prstu nebo rozpoznání obličeje. Zabýváme se ale důsledně i takovými detaily, jako jsou odlišné způsoby ovládání aplikací v různých operačních systémech, na které jsou klienti zvyklí. Proto máme zvlášť uzpůsobenou aplikaci pro iOS a zvlášť pro Android. Pokud to mám shrnout, snažíme se, aby vše bylo moderní, rychlé, bezpečné a pro klienty příjemné a jednoduché.

Dnes je možné platit mobilním telefonem nebo třeba hodinkami. Kdy podle vás zmizí plastové karty?

Je samozřejmé, že platební karty jednou určitě zmizí s tím, jak dramaticky roste zájem o platby mobilními telefony Apple Pay, Google Pay a rovněž chytrými hodinkami apod. Jednotlivé banky se průběžně připojují k instantním platbám. V blízké budoucnosti nám život zjednoduší i snadné platby odesílané tzv. na kontakt. A to vše hraje proti plastovým kartám v našich peněženkách. Předpokládám ale, že minimálně ještě dalších tři až pět let, budou jejich neodmyslitelnou součástí.