České banky nejsou výnosné jako dřív, přesto převyšují unijní průměr

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Provozovat v Česku banku je pro přespolní mateřské finanční skupiny stále méně výnosné. Z každé investované koruny dokázal tuzemský bankovní byznys v loňském roce vydělat čtrnáct haléřů, tedy nejméně za poslední dekádu. O punc zlatého vejce však Česko nepřišlo, bankovní dcery svým zahraničním matkám loni vynesly dvakrát více, než bylo obvyklé v unijní osmadvacítce. Více dostali investoři za své peníze jen v Estonsku.

Podle statistik České národní banky klesl ke konci loňského roku výnos z peněz investovaných akcionáři do domácích bank na úroveň kolem 14 procent, což je o desetinu méně než v roce 2014 a o třetinu méně než v předkrizovém roce 2008.

„Hlavními faktory klesající výnosnosti kapitálu jsou extrémně nízké úrokové sazby a sílící tlak konkurenčního prostředí, zároveň ale také výrazně narůstající náklady na plnění neustále nových regulatorních požadavků a pravidel,“ uvádí šéf České bankovní asociace Pavel Štěpánek.

„Dodržování regulatorních požadavků se mimo jiné projevuje i růstem požadovaného kapitálu bank. Ziskovost tak klesá,“ říká analytička Raiffeisenbank Lenka Kalivodová. Návratnost investic je tedy stále nižší. Ačkoli domácí banky loni hospodařily s kapitálem o šest procent větším, jejich zisky rostly o polovinu pomalejším tempem.

Výnosnost kapitálu bankVýnosnost kapitálu bank | Repro E15

Oproti světu je Česko zemí zaslíbenou

Vůči zbytku světa však Česko zůstává pro zahraniční vlastníky zemí zaslíbenou. Investice do bank tu vynášejí dvakrát více než v Německu nebo Francii, o třetinu se akcionářům peníze v Česku vrací rychleji než například v sousedním Polsku. Propastný rozdíl pak dělí Česko od Spojených států, kde musel loni investor počítat jen s tříprocentním výnosem vloženého kapitálu, tedy oproti tuzemsku takřka pětinovou návratností.

„Další vývoj bude záviset na tom, jak dlouho bude trvat období rekordně levných peněz, stejně jako na tom, kdy dojde alespoň k rámcové stabilizaci regulatorního prostředí,“ dodává Štěpánek. Klesající návratnost investic v Česku nedává spát zahraničním vlastníkům domácích bank. Limituje totiž výši dividend, které si méně ziskové mateřské ústavy ve Vídni, Paříži a Bruselu mohou stáhnout k sobě, a posílit tak své rozvahy v prostředí rostoucích požadavků evropských regulátorů.

Bankám chřadne hospodaření
Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 13 procent na 3,3 miliardy korun. Tuzemské Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí čistý zisk spadl o 26 procent na 517 milionů korun. Moneta Money Bank za čtvrtletí ohlásila pokles o devět procent na 1,08 miliardy korun.