České domácnosti si stále více půjčují. Celkový dluh se blíží půldruhému bilionu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Dluhy českých domácností vůči bankám v červenci stouply proti červnu téměř o 9,1 miliardy na 1,483 bilionu korun. Proti loňsku byly vyšší o 113,6 miliardy korun. Ve srovnání s červnem i loňským červencem se zvýšila také zadluženost firem.

Nefinanční podniky na konci minulého měsíce dlužily bankám skoro 1,033 bilionu korun, tedy zhruba o 10,2 miliardy více než v červnu. Meziročně se úvěry podniků zvýšily téměř o 50 miliard korun.

Lidé si nejvíce půjčují na bydlení, takové půjčky tvoří 75 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých domácnostem. V červenci to bylo 1,108 bilionu korun. Ve spotřebitelských úvěrech domácnosti dlužily 226 miliard korun.

"Přibližně od poloviny roku 2013 dochází k mírnému trvalému poklesu podílu úvěrů se selháním," uvedla ČNB. V červenci činil podíl nesplácených úvěrů domácnostem na celku 2,7 procenta, před čtyřmi lety to bylo 5,1 procenta.

"Zadluženost domácností táhnou nahoru stále zejména úvěry na bydlení. Ceny bytů, hlavně ve velkých městech, přitom stále letí vzhůru. To je způsobeno jednak nedostatkem bytů, jednak příznivou ekonomickou situací," komentoval čísla partner v oddělení auditorských služeb PwC ČR Marek Richter. Růst úrokových sazeb ani zpřísnění regulace podle něj tento trend zatím nezvrátily.

U firem mají nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. S objemem 563 miliard korun to v červenci bylo 55 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům. Podíl nesplácených firemních úvěrů podle centrální banky pozvolna klesá od konce roku 2010. V červenci takových bylo 4,5 procenta úvěrů podnikům, v prosinci 2010 byl podíl na devíti procentech.

"Podniky věří v růst a nebojí se si na investice i půjčit. Stále však jejich úvěrová aktivita není tak velká, jak by si banky ve svých růstových plánech přály," uvedl Richter. Důkazem je podle něj i průzkum PwC, podle něhož si letos na svůj růst hodlá půjčit jen třetina českých firem.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.