Čína startuje vývozní ofenzivu

čínský jüan

čínský jüan Zdroj: ctk/AP

Čínská centrální banka v úterý šokovala trhy uvolněním své měny. Bankéři nechali jüan během chvíle oslabit o dvě procenta, tedy nejvíce za posledních dvacet let. V pozadí tohoto kroku byly sílící známky prudkého zpomalení tamní ekonomiky. Ta loni rostla jen o 7,5 procenta, což je nejpomalejší tempo bezmála za uplynulé čtvrtstoletí. Odhady pro letošek přitom počítají s dalším ochlazením.

„Čínská ekonomika na sebe v posledních měsících vrší jeden problém za druhým a tamním politikům se slabší kurz náramně hodí. Hlavním problémem je vedle slabé domácí poptávky a chladnoucího realitního trhu propad vývozu,“ uvádí hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Zboží z Pekingu se podle něho přestává dařit především na starém kontinentu. Jelikož jüan je navázán na stále silnější dolar, přestává být čínské zboží v Evropě konkurenceschopné.

Zahraničním hráčům dělá ale slabší jüan čáru přes rozpočet. „Devalvace nepříznivě ovlivní zisky globálních, především amerických a západoevropských exportérů, kteří mají na čínském trhu významné odbytiště pro své výrobky,“ zdůrazňuje analytik Patrie Tomáš Sýkora. V první řadě tak dále utrpí světové automobilky, které přitom hlásí špatná prodejní čísla z regionu už dlouhé měsíce. Slabší jüan ale nebude přát ani výrobcům luxusního i běžného spotřebního zboží.

Slabá čínská měna dává zároveň výhodu čínským exportérům oproti ostatním asijským hráčům, jejichž zboží je nyní relativně dražší. Podle expertů by tak mohl Peking v regionu odstartovat měnovou válku, kdy si země konkurují oslabováním svých platidel. Zlepšení exportní výkonnosti by však mohlo nejen Číně vrátit punc konjunkturálních ekonomik. „Celkově by mohl být dopad tohoto kroku na globální ekonomiku pozitivní, když ve střednědobém horizontu skutečně přinese očekávané dopady,“ soudí analytik České spořitelny Luboš Mokráš.