Čínské banky rozpůjčovaly ve „stínových úvěrech“ skoro dva biliony dolarů

Čínské banky, ilustrační foto

Čínské banky, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Sarah Joy via Flickr

Středně velké čínské banky čím dál tím více využívají komplexní finanční nástroje pro vydávání nových půjček a restrukturalizaci těch existujících. Ty se pak v jejich účetních rozvahách zaznamenávají jako investice s nízkým rizikem. Tím se maskuje jejich velikost i nebezpečí.

Rozsah těchto „stínových úvěrů“ v první polovině loňského roku vzrostl o třetinu na odhadovaných 1,8 bilionu dolarů. To podle analýzy UBS představuje 16,5 procenta všech čínských komerčních půjček. V případě malých bank je rychlost nárůstu ještě větší. Praktika schovávání půjček za složité struktury čínského finančnictví přichází v době, kdy některé středně velké banky odkládají uznávání špatných půjček.

„Nyní to jsou nejrychleji rostoucí aktiva na účetních rozvahách většiny bank, ne jenom v procentech, ale i v absolutních číslech,“ řekl Reuters analytik finančních institucí UBS Jason Bedford. „Existuje obava, že nedostatek transparentnosti a zařazování aktiv do špatných kategorií může skrývat velký počet nesplácených půjček.“

Když čínské banky převádějí rizikové půjčky na investiční aktiva, jejich kapitálové krytí musí být často pouze čtvrtinové. V případě běžných úvěrů by finanční rezerva musela být rovna výši půjčky. Banky si kvůli těmto praktikám musí nechávat na svých účtech méně peněz.