ČNB nestíhá tvorbu testů pro poskytovatele úvěrů. Nechce za ně platit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Zákon o spotřebitelském úvěru, jehož cílem je vymýtit z trhu nekalé zprostředkovatele půjček, má platit od počátku července. Zkoušku, která ověří odbornost poskytovatelů a zprostředkovatelů úvěrů, má připravit Česká národní banka ve spolupráci s ministerstvem financí. Sada otázek však ještě neexistuje.

„Návrh zákona o spotřebitelském úvěru stále projednává sněmovna, neznáme ještě jeho konečnou podobu,“ uvedl mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Na konci února se centrální banka obrátila na vysoké školy, asociace a spotřebitelská sdružení, aby jí otázky pomohly vypracovat. Zdarma. Příprava jedné otázky přitom může podle zkušeností stát až tisíc korun. ČNB předpokládá nejméně šest stovek otázek. Za akreditaci zájemce o provádění zkoušek bude přitom inkasovat padesát tisíc korun.

Smutná realita

„ČNB zatím žádné financování nenabídla a ani s ním příliš nepočítáme. Ani my nepředpokládáme, že bychom někomu za otázky platili, napíší je naši členové,“ uvedl Petr Šafránek z Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR.

„To, že ČNB bude vybírat nemalé částky za akreditace a registrace a otázky si nechá napsat zadarmo, je bohužel smutná realita přístupu státu,“ dodal. Podobné odpovědi zaznívají od dalších aktérů. „Je v našem zájmu se na přípravě textů podílet, aby otázky v nich měly smysl, odpovídaly praxi a nebyly například příliš teoretické,“ uvedla Kateřina Kratina Černovská z Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů.

Někteří účast odmítli

Ne všechny instituce se ale za daných podmínek do přípravy otázek chtějí zapojit. Například VŠE nabízí jen případné doplnění. „Jsme rovněž připraveni se podílet na ověření zkušebních testů před ostrým spuštěním do praxe,“ dodala mluvčí školy Julie Daňková.

Testování se přitom dotkne velkého počtu lidí. „Již nyní lze odhadnout, že prokazování odbornosti složením zkoušky se bude týkat řádově až několika desítek tisíc zaměstnanců bank a dalších distributorů úvěrových produktů,“ uvedl výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek.

Česká národní banka se rozšíření dozoru, jak ho navrhuje nový zákon, bránila. Návrh ale prošel vládou a nyní je ve druhém čtení ve sněmovně. Je tedy pravděpodobné, že zákon nakonec vstoupí v platnost později.