ČNB vsadila přes 150 miliard na dolar, analytici ale více věří euru

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: profimedia

Euro
Dolar
ČNB
Co jsou intervence ČNB?
5
Fotogalerie

Česká národní banka loni udělala velkou sázku na americký dolar. V rámci správy svých devizových rezerv totiž změnila měnu, ve které drží jejich nikoli nevýznamnou část, a to z eur na dolary. Celkem bankéři konvertovali do americké měny více než šest miliard eur (153,8 miliardy korun). To odpovídá zhruba pěti procentům z celkového objemu devizových rezerv, které ČNB drží a které z větší části skoupila během devizových intervencí v létech 2013 až 2017. Centrální banka to uvedla ve své výroční zprávě za loňský rok.

„V roce 2018 pokračoval přesun části eurových aktiv do amerických dolarů. Ten byl zahájen v roce 2017 z důvodu zachování diverzifikační úlohy amerického dolaru v rezervním portfoliu ČNB poté, co důsledem devizových intervencí prováděných v eurech výrazně posílilo procentní zastoupení eura v měnové struktuře rezerv,“ uvádí výroční zpráva ČNB.

Prodeje eur realizované v průběhu roku 2018 snížily zastoupení eura v devizových rezervách banky z 66 na 61 procent. Naopak zastoupení amerického dolaru takřka o třetinu narostlo, a to z 18 na 23 procent. 

„Hlavním důvodem je zřejmě optimalizace rozložení měn, ve kterých má banka své měnové rezervy, jelikož analytici spíše sází na růst kurzu eura,“ říká ekonom Cyrrusu Michal Brožka.

Průměr z očekávání analytiků oslovených agenturou Bloomberg totiž v ročním horizontu počítá se zhruba sedmiprocentním posílením eura oproti dolaru. 

Česká národní banka měla ke konci března devizové rezervy v přepočtu v objemu takřka 3,3 bilionu korun. Většinu svých devizových rezerv ČNB investuje, největší podíl na objemu investic mají dluhopisy vydané vládami ekonomicky vyspělých zemí, vybrané dluhopisy s vládními zárukami a dluhopisy emitované nadnárodními institucemi s nejlepšími ratingy. Dalšími instrumenty jsou například akcie či depozita u jiných centrálních bank ve světě.