Deutsche Bank a Barclays se vracejí k toxickým cenným papírům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: db.com

Jen pět let po kolapsu amerického realitního trhu, který stál na počátku série krizí trvající dodnes, nakoupily Deutsche Bank spolu s Barclays Capital balík amerických hypoték. A nejsou samy, o investice do podobných cenných papírů, které se ještě nedávno označovaly jako toxické, se ucházejí i další investiční banky.

Deutsche Bank spolu s britskou Barclays Capital vykoupila balík strukturovaných cenných papírů z majetku největší pojišťovny světa AIG. Prodávajícím byla americká centrální banka Fed, která AIG v roce 2008 zachránila před krachem a tehdy prakticky bezcenné papíry převzala.

Cena transakce není známá, podle Fedu ale tyto cenné papíry mají hodnotu 7,5 miliardy dolarů. Podle německého týdeníku Spiegel je ale prodejní cena výrazně nižší, banky prý balík hypoték získaly za 60 až 70 procent výše zmíněné sumy. Fed uvedl, že na prodeji vydělal.

Nabízení hypotéky jsou první ze skupiny balíků cenných papírů pojmenovaných po newyorské ulici Meiden Lane, na níž Fed sídlí. Balík Maiden Lane II koupily v únoru banky Credit Suisse a Goldman Sachs, cenné papíry obsažené v Maiden Lane III jsou stále na prodej.

Deutsche Bank s Barclays přitom nebyly jedinými zájemci. O hypotéční balík Maiden Lane I se ucházely další dvě skupiny tvořené Credit Suisse s Goldman Sachs a Citigroup a Bank of America a spolu s Morgan Stanley a japonskou Nomurou. Aby rozložily riziko, vytvořily investiční banky pro nákup těchto balíků konsorcia.

Takzvané zajištěné dluhové obligace (CDO) jsou cenné papíry odvozené například od kombinace dluhopisů, půjček a hypoték, výsledný mix vytvářejí banky, které je vydávají. Obsahují i takové hypotéky, které dlužníci nesplácejí. Bývají označovány za roznětku finanční krize.

Deutsche Bank nyní nakoupené cenné papíry v letech 2007 a 2008 sama vydala. Do majetku AIG přešly poté, co po pádu amerického hypotéčního trhu ztratily hodnotu a pojišťovna za ně musela vyplatit pojistné. Výplaty podobných pojistek téměř způsobily její pád, který odvrátil státní záchranný balík v hodnotě přes sto miliard dolarů. Pod Spiegelu Deutsche Bank na výplatách pojistek od AIG získala dvanáct miliard dolarů.