Dexia schválila záchranný plán, belgická část se zestátní

Dexia

Dexia

Správní rada banky Dexia schválila plán záchrany tohoto francouzsko-belgického ústavu. Belgická část banky tak bude zestátněna, zároveň si ale zajistila státní záruky v objemu 90 miliard eur (asi 2,2 bilionu Kč). Postoj úřadů by mohl přesvědčit vlády dalších zemí eurozóny, aby i ony přispěly k posílení kapitálu bank, které se potýkají s problémy.

Akcie Dexie na podrobnosti záchrany zareagovaly propadem o více než 30 procent, později se ale zotavily. Podmínky záchranného plánu předpokládají, že Belgie zaplatí zhruba čtyři miliardy eur (téměř 100 miliard Kč) společnosti Dexia Group, od které získá belgickou část ústavu Dexia Bank Belgium. Ta se zaměřuje na drobnou klientelu, má asi 6 tisíc zaměstnanců a od zhruba čtyř milionů klientů vklady kolem 80 miliard eur (skoro dva biliony Kč).

Státní garance, které si Dexia vyjednala, jí zajistí přístup k půjčkám na dalších deset let. Belgie se bude na těchto zárukách podílet z 60,5 procenta, Francie z 36,5 procenta a Lucembursko ze tří procent. Dexia má ve všech těchto zemích významné zastoupení a na plánu jejího rozdělení se už v neděli dohodli zástupci všech tří států.

Za čtyři roky akcie ztratily 97 procent hodnoty

Akciová burza v Bruselu obchodování s akciemi Dexie dnes ráno vůbec nezahájila. Jakmile je odpoledne obnovila, kurz propadl o 35 procent na zhruba 0,55 eura (necelých 14 Kč). Zakrátko se ale zotavily a vykazovaly nárůst až o deset procent, který pak zmírnily na zhruba dvě procenta. Na začátku roku se akcie banky prodávaly i za více než tři eura, koncem roku 2007, tedy těsně před nástupem globální krize, akcie banky stály více než 20 eur. Za čtyři roky tak ztratily kolem 97 procent hodnoty.

Dexia je první obětí evropské dluhové krize a zároveň první velkou evropskou bankou, která od finanční krize let 2008 a 2009 potřebuje státní pomoc. Dexia se dostala do problémů kvůli vysokému objemu obligací zadlužených zemí eurozóny, převážně Řecka, ale také Itálie a Španělska, do určité míry i kvůli potížím obcí ve Spojených státech.

Dexia zároveň jedná o prodeji své lucemburské divize. Podle lucemburské vlády jsou divizi připraveni koupit členové katarské královské rodiny, stát by si pak v bance ponechal minoritu. Budoucnost dalších divizí banky, včetně tureckého úvěrového ústavu Denizbank a společného podniku s ústavem Royal Bank of Canada, je zatím nejistá. Správní rada Dexie také jedná s francouzskými bankami Caisse des Dépôts et Consignations a La Banque Postale. Banky se snaží najít řešení pro financování místních samospráv. Dexia je jedním z největších poskytovatelů úvěrů pro města a obce ve Francii.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.