Do Asijské banky chce po Británii přistoupit i Švýcarsko

Peking (ilustrační foto)

Peking (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Baron Reznik via Flickr

Švýcarsko se přidalo k několika západoevropským zemím, které chtějí stát u zrodu nové mezinárodní rozvojové banky podporované Čínou. Švýcarská vláda dnes oznámila, že se zúčastní založení Asijské banky pro investice do infrastruktury (AIIB), vůči níž má výhrady Washington. Spojené státy v ní vidí konkurenci Světové banky (SB) a jeden z článků posilování čínské hospodářské moci ve světě.

AIIB navrhla v roce 2013 Čína jako instituci pro financování výstavby silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii. Největším akcionářem v ní má být rovněž Čína, která také slíbila, že poskytne většinu počátečního kapitálu v celkové sumě 50 miliard dolarů (1,3 bilionu korun).

Čínský ministr financí Lou Ťi-wej dnes uvedl, že AIIB bude spíše doplňovat jiné instituce jako SB nebo Asijská rozvojová banka, než aby s nimi soupeřila. Nová instituce bude formálně ustavena do konce letošního roku, prohlásil v rozhovoru se státními médii. Čína je při jejím utváření ve spojení s Tokiem i s Washingtonem, řekl také.

Vznik nové banky vyvolává pozornost na Západě. Záměr stát se jedním ze zakládajících členů AIIB minulý týden oznámila Británie, která se tím stala prvním západním účastníkem tohoto projektu. Tento týden se k projektu připojily i tři největší ekonomiky eurozóny, totiž Německo, Francie a Itálie.

Nejnověji se k potenciálním zakládajícím členům hodlá přidat Švýcarsko. Vláda v Bernu dnes sdělila, že přijetí země do tohoto klubu závisí na souhlasu stávajících signatářů.

Řada silných hráčů zůstává stranou

Japonsko, Korea a Austrálie, významné asijské ekonomiky a spojenci USA, zatím zůstávají stranou. Vláda v Tokiu nemá jednotný názor na to, zda by případné připojení k bance iniciované hlavním rivalem Japonska spíše pomohlo, nebo uškodilo japonským zájmům.

Japonský ministr financí Taró Aso naznačil, že Tokio by mohlo uvažovat o připojení, kdyby nová banka mohla zajistit spolehlivý mechanismus pro poskytování půjček. Mluvčí japonské vlády se však ohledně účasti vyjádřil opatrněji. Podle zdroje agentury Reuters by se Japonsko mělo zapojit, aby pomohlo zajistit nejlepší standardy a zabránilo tomu, že zůstane stranou.

Austrálie přístoupení zvažuje

Připojení není zatím vyloučeno ani v Austrálii. List The Sydney Morning Herald uvedl, že Canberra by o své účasti mohla rozhodnout na pondělní schůzi kabinetu. Australský ministr financí Joe Hockey prohlásil, že úřady záležitost pečlivě studují. Úzké vztahy země se Spojenými státy ale podle něj případné připojení Austrálie neovlivní.

„Přihlásilo se již více než 30 zemí. (AIIB) bude působit v našem regionu, v našem sousedství,“ řekl ministr podle agentury Reuters médiím. „Je s tím spojeno hodně výhod, my se ale chceme ujistit, že v ní jsou řádné procedury řízení. Že tam je transparentnost, že žádná země nedokáže tento celek ovládat,“ sdělil podle Reuters.

Washington se obává, že nová rozvojová banka by mohla tolerovat volnější měřítka poskytování úvěrů, finanční transparentnosti či sociálních záruk a podrývat činnost SB a Mezinárodního měnového fondu (MMF). List Financial Times již dříve napsal, že Spojené státy tlačily na země EU, aby do AIIB nevstupovaly.