Do boje s hackery se zapojí bezpečnostní úřad

internet

internet Zdroj: xerafy.com

Národní bezpečnostní úřad žádá o spolupráci společnosti, jejichž web napadli v posledních dnech hackeři. Úřad informace zanalyzuje a případně pomůže při řešení.

Nájezdu hackerů čelily tento týden některé zpravodajské servery, dnes se s útoky potýkají banky a také například pražská burza.

Sledujte v tabulce na Google Drive od Jiřího Doubravského

Co je útok DDoS?
DDoS útok může provést i jedinec, ale čím více lidí se napadení účastní, tím větší je pravděpodobnost, že budou úspěšní. V tomto případě nejde o situaci, kdy se hacker „vláme“ na server, odkud může například zkopírovat citlivé údaje. Jejich cílem je pouze „zatuhnutí“ stránek, které pak není možné nějakou dobu navštěvovat.

Napadené společnosti by měly informovat buď Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB), nebo sdružení CZ.NIC. NCKB se stará o kybernetické zabezpečení státní správy a kritické infrastruktury, do níž patří například energetické nebo vodovodní sítě. CZ.NIC pak zabezpečuje ostatní komerční sféru.

„Žádáme tímto o průběžné informování a aktivní spolupráci s výše uvedenými technickými týmy ze strany dotčených subjektů. Poskytnuté informace podrobíme analýze a případně budeme nápomocni při řešení problémů,“ sdělil ředitel NBÚ Dušan Navrátil.

Řada českých webů od pondělí čelila tzv. DDoS útokům, které uměle vyvolají přetížení sítě, kvůli němuž služba krátkodobě nefunguje nebo se déle načítá. V pondělí kolabovaly zpravodajské servery, v úterý měl problémy server Seznam.cz. Dnes jsou útoky směrovány na tuzemské komerční banky, Českou národní banku nebo pražskou burzu.

Výběr útoků na českém internetu v poslední době
30. září 2008DDos útok, při kterém byly servery zahlceny velkým množstvím dotazů a nefungovaly, postihl zpravodajské weby Blesk.cz a DenikSport.cz, které patří vydavatelství Ringier.
29. května 2011Hacker napadl den před zahájením písemné části státních maturit internetové stránky s ukázkovými testy a informacemi o zkoušce. Nefungovaly ani stránky organizace Cermat, která maturity zajišťuje. Útočníci nahráli na web vlastní obsah.
Leden a únor 2012Během schvalování kontroverzní dohody proti padělatelství ACTA napadli lidé, hlásící se k hnutí Anonymous, celou řadu českých webů. Terčem útoku byly internetové stránky autorských organizací (Ochranného svazu autorského, Mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI či Intergramu), ale i web ODS nebo stránky Poslanecké sněmovny a vlády. Intenzita a druh útoků byly různé, vedle zahlcení serverů se hackerů podařilo například získat osobní data tisíců členů ODS.
14. října 2012Internetovou stránku brněnských komunistů napadli hackeři z hnutí Anonymous. Téměř na den na ně umístili nápis, podle něhož jsou voliči KSČM „omezení idioti“. Web pozměnili po krajských volbách, a to v reakci na úspěch komunistů, jehož v nich dosáhli.
16. listopadu 2012Hackeři získali databázi z webu exekutorské komory a data umístili na internetu. Skupina Czechurity na svém webu uvedla, že zabavili databázi, neboť exekutoři zabavují majetek občanům. Web komory byl na krátkou dobu po oznámení útoku mimo provoz.
Březen 2013Od 4. března napadli neznámí útočníci pomocí DDoS útoku, kdy zahltili servery obrovským množstvím požadavků, nejprve velké české zpravodajské weby. V úterý byl terčem útoku také portál Seznam.cz i další stránky. Dnes čelí napadení stránky českých bank včetně internetového bankovnictví.

————————————————————————

Hackeři to dnes zkouší na banky