Do Česka míří BoCom, jedna z největších čínských a světových bank

Pobočka Bank of Communications

Pobočka Bank of Communications Zdroj: CC BY-NC 2.0: Canadian Pacific

Pobočka Bank of Communications
Pobočka Bank of Communications
Pobočka Bank of Communications
Pobočka Bank of Communications
5
Fotogalerie

Další čínská banka vstoupí do České republiky. Tentokrát jde o polostátní Bank of Communications (BoCom), která je podle výše aktiv čínskou šestkou a zároveň patří do první třicítky největších bank světa. Plán na otevření pobočky v Praze schválilo vedení banky.

Záměr expandovat do Česka BoCom zmínila v pololetní finanční zprávě. „Představenstvo schválilo zřízení bankovních subjektů v Praze a ve Varšavě,“ uvádí se ve zprávě. Podle ní banka spustila zahraniční rozvojovou strategii, v jejímž rámci vnímá asijsko-pacifický region jako svojí základnu a Evropu s Amerikou jako dvě křídla pro rozšiřování globálních projektů.

V Evropě měla banka dosud filiálku jen v německém Frankfurtu, to se ale rychle mění. Minulou středu podle informací China Daily otevřela plnohodnotnou pobočku v Londýně a tento měsíc ještě zprovozní zastoupení v Lucemburku, Římě a v Paříži. Pak má přijít na řadu zmíněná Praha, termín otevření je ale v jejím případě nejasný, Česká národní banka udělování licencí tradičně nekomentuje.

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda upozornil, že expanze čínských bank je globálním fenoménem a v Česku k ní dochází spíše se zpožděním. Čínská vláda podle něj kontinuálně a systematicky podporuje tamní firmy, aby „se vydaly do světa“.

„Bankovní expanze je doprovodnou součástí expanze čínských podniků a firem. Tuto expanzi banky usnadňují a vycházejí čínským subjektům vstříc tam, kde je třeba,“ vysvětlil pro server E15.cz Kovanda.

Na český trh z čínských finančních ústavů zatím vstoupila pouze Bank of China, která je čtvrtou největší bankou v Číně. Zájem o Česko už ale ohlásila také čínská jednička podle výše aktiv Industrial and Commercial Bank of China, což podpisem memoranda během červnové návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky v Číně stvrdili státní tajemník Tomáš Prouza a zástupce banky.

Bank of Communications se chlubí téměř stoletou historií. Vznikla v roce 1908, aby pomohla s financováním odkoupení železniční trati Peking–Hankou od belgických majitelů do čínských rukou. Z toho také vychází anglický název banky, v němž slovo „communications“ znamená česky „komunikace“ ve smyslu dopravního propojení dvou bodů.

BoCom, která sídlí v Šanghaji, provozuje v Číně 230 poboček a dalších víc než tři tisíce prodejních kanceláří po celé zemi, celkem zaměstnává kolem sto tisíc lidí. V zahraničí má kromě Evropy filiálky také v severní Americe, v Austrálii nebo v Japonsku a Singapuru. Aktuálně vstoupila i na jihoamerický trh, dokončila totiž akvizici kontrolního podílu v středně velké brazilské bance Banco BBM.

Bank of Communications disponuje celkovými aktivy ve výši 1,2 bilionu dolarů (30 bilionů korun), což ji řadí na šesté místo v Číně a na 23. místo ve světě. S jejími akciemi se obchoduje na burzách v Šanghaji a Hong Kongu. Největšími akcionáři jsou čínské ministerstvo financí s podílem 26,53 procenta, dceřiná firma hongkongské burzy HKSCC Nominees (20.07 procenta) a mezinárodní banka HSBC (18,7 procenta). Za první tři letošní čtvrtletí banka vykázala čitý zisk 52,6 miliardy juanů, což je téměř 193 miliard korun.