Doba obřích zisků bank a pojišťoven končí, blíží se k horizontu růstu

Raiffaisenlandesbank Oberösterreich

Raiffaisenlandesbank Oberösterreich Zdroj: Raiffaisenlandesbank

Zatím nikdy nebylo tak těžké nechat své peníze vydělat, úvěrové přepážky pro podnikové klienty zejí prázdnotou a skoupý na korunu je i stát. Zejména kvůli rozmařilé politice Evropské centrální banky si totiž vlády na starém kontinentu mohou dovolit platit za své půjčky v mnoha případech nejmenší úrok v historii. Tím trpí i banky, kterým nezbývá než peníze, které nelze půjčit, investovat do dluhopisů.

„Vidíme situaci tak, že banky mají tolik peněz, že začínají mít problém, co s nimi. Snižují tak úroky pro malé, střední, ale už i velké střadatele, čímž se vytváří zcela nová situace na trhu,“ uvedl šéf českého potravinářského gigantu Bidvest Bohumil Volf.

„Banky se přetahují o bonitní klienty, snaží se vyhovět jejich individuálním požadavkům. Bankovnictví čím dál tím více směřuje ke vztahu s klientem a již nejde jen o produkty,“ doplnila hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Podniky měly na podzim u českých bank nejvíce vkladů v historii, když ziskovost je solidní a investice nejsou kvůli opatrnosti na pořadu dne.

Důsledky cenové války

Do slepé uličky se hrne i pojišťovnictví. Sektor doplácí na cenovou válku, soumrak zájmu o životní pojištění a spoustu peněz stojí hráče z oboru i čerstvá legislativa. „Nový občanský zákoník výrazně zvýšil náhrady za škody na zdraví a stál pojišťovny přes tři miliardy korun,“ uvádí šéf České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Bylo to právě pojišťovnictví, které nejvíce zbrzdilo hospodářský růst Česka ve třetím čtvrtletí. Obchod s rizikem spolu s bankami uzmul z růstu domácí ekonomiky takřka pětinu.

Česká recese se v pojišťovnictví projevila se zpožděním a růžové vyhlídky sektor neočekává. Letošní rok se naopak do dějin oboru zapíše jako nejtragičtější v disciplíně povinného ručení. Pojišťovny na něm podle listopadových odhadů letos prodělají dvanáct procent.

Pozoruhodné zůstává, že podle Českého statistického úřadu jsou to právě ceny finančních produktů bank a pojišťoven, které jako jedny z mála oproti loňsku silně vzrostly, a brání tak domácí deflaci.