Druhý penzijní pilíř propadl, fondy tratí a bojí se investovat

podílové fondy

podílové fondy Zdroj: ctk

Více než 350 milionů korun, které mají Češi uloženy v důchodových fondech druhého pilíře, čeká napjatá budoucnost. Průměrný loňský výnos penzijních fondů kolem 1,8 procenta by účastníkům spoření nepokryl ani inflaci, se kterou pro letošek počítá Česká národní banka. Fondy se navíc netají tím, že jejich investiční strategie bude v podmínkách legislativního vakua opatrná. Pokud vůbec bude jaká.

„Pro rok 2014 neplánujeme investice do rizikových a nelikvidních aktiv vzhledem k očekávání možné úpravy legislativy,“ uvádí Aleš Poklop z Penzijního fondu České spořitelny.

Bezmála 62 milionů korun účastnických vkladů nasbíraných fondem za loňský rok leželo k silvestru 2013 na účtech bank, klientský výnos tak dosáhl jen 0,1 procenta. Obdobná byla ke konci listopadu i situace v penzijním fondu Allianz.

„Nechat peníze ležet na účtech v bankách je to nejhorší, co mohou penzijní společnosti udělat,“ míní ale odborník na penzijní fondy Jan Valášek z Finezu.

Fondy si z hurá akce jménem druhý pilíř lízají rány. „Investice do zavedení druhého pilíře se za celý trh pohybovaly ve stovkách milionů korun,“ uvádí šéf Asociace penzijních společností Vladimír Bezděk. Vzhledem k tomu, že ve fondech je jen zlomek očekávaného počtu účastníků, návratnost investic vzrostla na několikanásobek původních odhadů a fondy se obávají ztrát.

„Náklady na zavedení důchodového spoření nebyly zatím vyčísleny, ale určitou ztrátu lze předpokládat,“ potvrzuje Pavel Jirák z Penzijní společnosti Komerční banky. „Ztráty fondů druhého pilíře bych odhadoval řádově na desítky milionů,“ dodává Valášek z Finezu.

Slabý druhý pilíř penzijní reformy
Jen 84 tisíc lidí vstoupilo do druhého pilíře
Jen 1,8 % činil loni průměrný výnos fondů
Jen 350 milionů korun vkladů leží na účtech fondů

S kombinací nízkých příjmů z druhého pilíře a zákonem omezenou nákladovostí si fondy poradily po svém. Přestaly investovat do rozvoje. „Investice do provozu jsme zredukovali na minimální úroveň již loni v létě, kdy už bylo jasné, že je o druhý pilíř velmi malý zájem,“ potvrzuje Petr Brousil z Penzijní společnosti České pojišťovny.

Vize ministryně Marksové-Tominové

Pokud by se naplnila vize ministryně práce a sociálních věcí Marksové-Tominové o ukončení druhého pilíře ke konci příštího roku, investice se nemusí vrátit vůbec. Řešení se nabízí dvojí: ztráty neprotahovat a fúzovat s jiným fondem, nebo se vydat konfrontační cestou žaloby. „Rozhodnutí, jež by upřesňovalo náš případný postup, ještě nepadlo,“ říká Aleš Poklop z Penzijního fondu České spořitelny.

První dny nové ministryně v úřadě naznačují, že stát fondům situaci ulehčit nehodlá, ČSSD prý avizovala zrušení pilíře dlouho před volbami a fondy se měly včas adaptovat. „I kdyby fondy zkoušely arbitráž, nepředpokládám, že by byla úspěšná,“ nechala se ministryně slyšet v diskuzním pořadu na televizi Prima.

„Zajistit klientům dostatečně kvalitní správu jejich portfolia je při malém objemu spravovaných peněz velmi obtížné, všech šest fondů tak musí v tuto chvíli hledat řešení,“ připomíná důvody konsolidace fondů Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Hrozí odebrání licence

Tlak na fúze roste i ze směru regulace. Pokud fondy druhého pilíře nenasbírají do konce letošního roku 50 tisíc klientů, může jim ČNB odejmout licenci. Aktuálně je přitom v šesti fondech druhého pilíře jen kolem 84 tisíc účastníků a podmínku nesplňuje žádný z fondů na trhu. Další příliv klientů přitom fondy neočekávají. „Nepředpokládáme, že o druhý pilíř bude zájem,“ dodává Kofroň.

Zánik druhého pilíře by měl podle všeho skončit jeho sloučením s třetím. „Klienti by měli zřejmě mít i možnost získat své prostředky zpět,“ uvádí Jaromír Hasoň z hnutí ANO.

Druhý pilíř důchodové reformy – dobrá nebo špatná investice?