Evropské banky se letos zbaví špatných úvěrů za sto miliard eur

Canary Wharf

Canary Wharf Zdroj: fsse8info, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Evropské banky se letos zřejmě zbaví rekordního objemu takzvaných špatných půjček v hodnotě sta milionů eur, které už nepovažují za klíčovou součást svého podnikání. Předpovídá to poradenská společnost PwC. Celková hodnota nechtěných aktiv v evropských bankách podle ní dosahuje hodnoty 1,9 bilionu eur.

Banky v Evropské unii loni prodaly méně významné půjčky za 91 miliard eur, letos jejich množství stoupne zhruba o desetinu, uvedla PwC. Společnost předpovídá, že bankám bude trvat nejméně dalších pět let, než se zbaví všech problémových aktiv. Celkem tak „úklid“ po finanční krizi z let 2007 až 2009 potrvá více než dekádu.

Nechtěné půjčky tvoří asi čtyři procenta všech aktiv evropských bank. Přibližně polovinu těchto půjček nikdo nesplácí, u zbývajících dlužníci sice plní své závazky, banky je ale již kvůli změně strategie nepovažují za významné pro své podnikání.

Evropské banky v posledních letech snižují své bilanční sumy, které nabobtnaly před finanční krizí. Většina ztenčování jde na vrub přirozeného vypršení stávajících půjček, banky ale proces také zrychlují prostřednictvím prodeje půjček.

Nejhorší Itálie

Nejvíce se problémy se špatnými úvěry dotýkají italských bank, které mají nesplacené úvěry za 186 miliard eur. Řím dokonce zvažoval vytvoření státem zastřešené společnosti, která by bankám pomohla zbavit se nesplácených půjček, aby opět začaly více půjčovat. Podle zdrojů agentury Reuters ale italská vláda plán odložila.

Podle PwC jsou investoři připraveni za aktiva prodávaná evropskými bankami utratit přes 70 miliard eur. O tyto půjčky je prý velký zájem, což tlačí jejich ceny vzhůru a motivuje banky k prodeji.