Evropské banky tíží bilion eur špatných úvěrů

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: CTK/AP

Evropské banky v předvečer zátěžových testů odkrývají karty. Loni v bilancích finančních ústavů přibylo bezmála deset procent špatných úvěrů, přestože recese dávala starému kontinentu pomalu vale. Objem potenciálně ztrátových půjček tak přesáhl rekordní objem bilionu eur. Vyplývá to ze studie ratingové agentury Fitch, která srovnala hospodářské výsledky evropských peněžních institucí za poslední dva roky. Podle expertů ve finančním sektoru konečně převládlo adekvátní vnímání rizik.

„Jde o známku realismu v evropském bankovnictví. Prudký nárůst objemu špatných úvěrů svědčí o tom, že banky doposud podceňovaly rizikovost některých svých obchodů. Zvláště šlo o ústavy na periferii eurozóny, ale zdaleka nejen tam,“ uvedl analytik banky ECM Robert Montague.

Přiznat barvu nutí finančníky především striktní klasifikační systém Evropské centrální banky (ECB), který má v rámci unie sjednotit, co se v bankovním účetnictví má vést jako problémový úvěr. Doposud neexistovala jednotná pravidla a řada finančních ústavů tak problémové úvěry evidovala jako bezvadné.

„Částečně se kvalita bankovních aktiv v Evropě opravdu zhoršila, ve velké míře ovšem stojí za nárůstem objemu špatných úvěrů jejich konzervativnější klasifikace,“ uvádí spoluautor analýzy Fitch, Michal Bryks. Jemnějším sítem tak najednou neprojde řada bank, které trh doposud vnímal jako stabilní. U 29 evropských bank podle Fitch vzrostl objem špatných půjček dokonce o 20 a více procent.

„Nárůst problémových úvěrů má dramatický dopad na výsledky bank i úroveň jejich kapitálu. Ve světle blížících se testů kvality aktiv řada bank v loňském roce usoudila, že bude lépe svá aktiva včas přehodnotit, a vyhnout se tak nepříjemným překvapením během testů ECB,“ dodává Bryks.

Celkem 128 největších bank eurozóny se letos podrobí testu kvality aktiv a kapitálové přiměřenosti. Hodnocení má vycházet z norem Evropského bankovního úřadu (EBA), které jsou přísnější než globální regulační pravidla Basel III.