Evropské firmy stále více sázejí na dluh

Firmy v eurozóně si na svou expanzi půjčují nejvíce od krize před šesti lety. Využívají tak vstřícnou politiku Evropské centrální banky (ECB), která se zavázala všemi prostředky bojovat za ekonomickou prosperitu. Výsledkem jsou prudce klesající úroky a tím i nízké náklady firem na financování dluhu.

I donedávna rizikové společnosti si tak na dluhopisových trzích půjčují vpravdě za hubičku. Investoři, pro které jsou korporátní bondy jednou z mála zbývajících cest, jak alespoň trochu vydělat, si své dlužníky takřka rozmazlují.
Dluhy evropských firem letos převýšily pětinásobek jejich zisků. To je nejvíce od roku 2008 a vysoko nad dlouhodobým průměrem v eurozóně. Čím dál více zisků tak na starém kontinentu generují půjčené peníze.

Tento trend se podle expertů ještě dále prohloubí. „Očekáváme, že věřitelé budou nabízet dlužníkům stále příznivější úvěrové podmínky, stejně tak předpokládáme i růst objemu transakcí financovaných půjčkou,“ uvádí Gemma Johnsonová z agentury Standard & Poor’s.

Propad úrokových nákladů o 10 procent

Podle agentury tak oproti loňsku propadly úrokové náklady firem o více než deset procent, nejvíce pak ušetřily firmy s nejnižším ratingem. Výnosy požadované investory meziročně propadly u firem hodnocených známkou B, které S&P považuje za značně rizikové, z 8,3 na 6,1 procenta, v případě o něco bezpečnějších emitentů s hodnocením BB pak průměrný úrok jejich bondů spadl z 5,7 na 4,4 procenta, tedy bezmála o čtvrtinu.

Levné cizí peníze firmy stále častěji preferují před vlastními zdroji, takzvaná finanční páka v eurozóně tak roste. „V prostředí nízkých úrokových sazeb a relativně příznivých očekávání vývoje ekonomiky lze předpokládat stále agresivnější kapitálovou strukturu firem, které se více soustředí na dluh,“ předpovídá Johnsonová.

Věřitelé se v současnosti bojí půjčovat nejméně od roku 2007. Svědčí o tom index iTraxx Crossover, který odráží sentiment na dluhopisových trzích. Po prvním letošním kvartálu se index propadl na sedmileté minimum. Svého maxima naopak benchmark dosáhl na vrcholu paniky finančních trhů v březnu roku 2009.