Evropští bankéři čistí svá portfolia rekordním tempem

bankéři

bankéři Zdroj: Zlatohlavek Robert/E15

Evropské banky vymetají ze svého majetku rizikové úvěry nejrychleji od počátku finanční krize. Jen od 1. ledna si kontinentální bankéři plácli s investory na prodeji půjček za bezmála 140 miliard eur.

To je podle údajů poradenské firmy PwC takřka stejně jako za uplynulé dva roky dohromady. Na straně bank je hlavní příčinou plnění sílících regulatorních nároků na kvalitu aktiv, zájemci o bankovní dluhy v prostředí nulových úrokových sazeb zase pátrají po zajímavém výnosu.

„Evropské banky mají v majetku podle našich analýz stále ještě kolem dvou bilionů eur nechtěných půjček, během příštích 12 až 18 měsíců tak na tomto trhu neuvidíme známky slábnutí,“ uvádí šéf PwC Portfolio Advisory Group Richard Thompson.

Podle něho se počitadlo byznysu s půjčkami letos zastaví na číslovce 150 miliard eur, řada půjček prý letos získala na atraktivitě i díky strmému propadu úrokových sazeb, investoři zároveň většinu transakcí financují levným dluhem.

Prodeje po dvaceti letech

Největší čistky ve svém majetku plánují britské a irské banky. Jen Britové hodlají prodat bankovní půjčky za 60 miliard
eur, prodeje po dvaceti miliardách chystají i banky ve Španělsku, Německu a Itálii.

„Italské banky se letos zbaví většího objemu úvěrů než za posledních pět let celkem,“ dodává Thompson. Největší část byznysu tvoří půjčky zajištěné realitami, čtyři půjčky z pěti pochází z hypoték nebo z nákupu komerční nemovitosti.