Exit Fedu neohrozí růst na Wall Street

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Flatecher6 - Wikimedia Commons

Americká centrální banka (Fed) hodlá napsat poslední kapitolu svého bezprecedentně odvážného románu o měnové politice. Nese název Exit a má se stát definitivní tečkou za hospodářskou krizí. Závěrečný hvizd poslední třetiny tržního dopingu jménem kvantitativní uvolňování uslyší trhy možná již koncem léta. Stavidla velkého kapitálu však americká hrozba zvedá už nyní.

„Očekáváme, že Fed omezí nákupy dluhopisů letos na podzim, k ukončení programu kvantitativního uvolňování by pak mělo dojít v závěru roku,“ domnívá se Arthur van Slooten ze Société Générale. Klíčovým datem, kdy americká centrální banka nechá nahlédnout pod svou měnovou pokličku, může být již 18. září. „Šanci na zpomalení programu po zářijovém zasedání vidíme přibližně padesát na padesát,“ konstatoval Jan Čermák z ČSOB.

Bezprostřední reakce na omezení programu nemusí být příliš silná. „Dostaví se krátkodobá korekce akcií v intenzitě tří až pěti procent,“ předpokládá analytik České spořitelny Martin Krajhanzl. Otázkou zůstává střednědobý výhled. Po skončení prvního kola nákupu dluhopisů totiž akciový index S&P 500 poklesl o patnáct procent, závěr druhé vlny si následně vyžádal dokonce sedmnáctiprocentní tržní propad. Tehdejší ekonomické vyhlídky byly však o poznání temnější.

Odborníci přesto radí připravit se na měsíce bouřlivého pohybu cen aktiv oběma směry, a to bez čitelného trendu. Vhodným nástrojem k přečkání nečasu má být cimrmanovský krok stranou ve světě investic: zvýšení hotovostní pozice. A pokud chce investor nakupovat, pak to mělo být na vyspělých trzích. „Zajímavé mohou být sázky na dolar proti euru, relativně lépe mohou růst americké, britské či kanadské akcie,“ míní David Marek z Patria Finance s tím, že pro nákup evropských akcií zatím správný okamžik nenastal.

„Jak ukázala historie, začátek utahování měnové politiky nemusí znamenat konec růstového trendu akcií,“ zdůrazňuje Krajhanzl. Zvláště pokud se mají stát sběrným místem globálního kapitálu. Ve prospěch akcií na Wall Street hrají nejen relativně solidní růstové vyhlídky zámořské ekonomiky, plánované snížení horní sazby korporátní daně, ale i pouhý strach z jiných lokalit.

Horkým bramborem se totiž mají stát investice v rozvíjejících se zemích. „Doporučujeme významně zredukovat pozice na těchto trzích. Známky zpřísnění kurzu Fedu mohou vést k útěku kapitálu z dluhopisů i akcií, který bude spojen s oslabením zdejších měn,“ uvádí Philippe Ferreira ze Société Générale. Úprk peněz z těchto lokalitách už začal.

„V posledních měsících je znát výrazný odliv peněz z rozvíjejících se trhů,“ konstatoval Petr Sklenář z J&T Bank. Valná část z nich přitom míří pod sochu Svobody.