Finančníci spustí trh s kapitálem pro nové firmy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Startující čeští podnikatelé dostanou nejpozději v květnu novou možnost, kterak získat peníze pro svůj rodící se byznys. Od drobných domácích investorů budou moci získat tisícové částky na rozjezd svých projektů prostřednictvím prodeje menších akciových podílů přes internet, takzvaného crowdfundingu. Poslouží k tomu nová platforma Fundlift, za jejímž spuštěním stojí investiční skupiny Rockaway a Roklen.

Crowdfunding byl v Česku dosud doménou projektového financování zejména v oblasti neziskových projektů a zábavy. Sponzoři za peníze získávali protislužbu, nikoli majetkovou účast v projektu. V případě financování přes Fundlift se investoři financující nové firmy stanou jejich akcionáři. Akciový crowdfunding se zároveň vyhne pozornosti regulátorů. „Při emisi do milionu eur neukládají předpisy na finančním trhu emitentovi žádná omezení,“ uvádí mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková.

Startovní nabídka Fundliftu počítá až s šesticí projektů a minimální investicí pět tisíc korun. „Ve většině případů půjde o nabídku menšinových podílů ve firmách,“ uvádí Andrea Lauren z Roklenu.

Hra s ohněm

Pro drobné hráče půjde o hru s ohněm. Pokud se z projektu nestane životaschopný byznys, který zaujme většího investora, například z řad fondů rizikového kapitálu, svých akcií se jen tak nezbaví. Sekundární trh s takovými akciemi totiž neexistuje.

„Nepočítáme s povinností emitenta nebo obchodníka s cennými papíry odkupovat akcie,“ doplňuje Lauren. Jedinou možností, jak se podílu zbavit, je tak mimoburzovní trh OTC.

Mimoburzovní trh OTC klade na investory velké nároky. „Účastníci obchodů zde vyjednávají o podmínkách přímo mezi sebou, a proto je podstupované riziko vyšší než na organizované burze,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky.

Hithit: Firmy crowdfundingu nevěří

Příležitost v branži nevětří ani nejznámější český hráč na poli crowdfundingu, portál Hithit. „Firmy zatím podle nás příliš nevěří tomu, že by se v Česku dala tímto způsobem sehnat rozumná částka potřebná pro start podnikání,“ uvádí Pavel Eichler z Hithitu, který v dohledné době nepočítá s prodejem podílů ve firmách.

Investiční společnost Rockaway sdružuje skupinu internetových podnikatelů, kterou vede Jakub Havrlant. Ten stál za projekty jako Bezrealitky.cz, či Chytryhonza.cz. Roklen je projekt finančníka Jana Klenora, exmanažera Patrie.

Vzorem pro český crowdfunding může být britský server Crowdcube. Aktuálně sdružuje 219 projektů a 155 tisíc aktivních investorů, kteří do nabízených podniků vložili v přepočtu v průměru kolem 17 tisíc korun.

Jakub Havrlant: Budujeme globální technologickou skupinu