Firmy platí dluhy lépe než domácnosti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Novak Tomas/Euro

České podniky vrací své dluhy bankám stále snadněji. V červnu klesl podíl nesplácených firemních úvěrů pod šest procent, stalo se tak poprvé od jara 2009, kdy Česko začínalo naplno pociťovat důsledky globální hospodářské krize. Naopak podstatně pomaleji se k dřívějšímu normálu vrací platební kázeň českých domácností, které ve srovnání s předkrizovou úrovní nesplácí podstatně častěji.

Zatímco na počátku roku 2008 evidovaly domácí banky problémy se splácením půjček domácnostem v méně než třech procentech případů, nyní je to o polovinu více. Celkově leží v českých bankách bezmála 60 miliard korun nesplácených půjček domácnostem a kolem 54 miliard firmám. Platební kázeň obou typů dlužníků se nicméně letos zlepšila.

„Opravné položky bank k úvěrům jsou nyní prakticky na polovině toho, co banky zaúčtovaly v roce 2013, a také níže, než tomu bylo loni. Podíl nákladů rizika na provozním zisku bank je tak nyní nejnižší od doby finanční krize,“ uvádí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

Zatímco však podíl nesplácených půjček podnikům klesl od počátku roku o pět procent, v případě domácností jen o dvě. V segmentu domácností nejsvědomitěji splácí hypoteční dlužníci. Z celkového objemu 830 miliard korun hlásí banky problém jen v případě 21 miliard nesplácených půjček, což odpovídá zhruba 2,5procentnímu podílu. Nejhůře lidé naopak splácí spotřebitelské úvěry, v prodlení je takřka 12 procent všech půjček, což je jen o několik desetin méně než na vrcholu krize.

Opravné položky bank k úvěrům jsou nyní prakticky na polovině toho, co banky zaúčtovaly v roce 2013

V rámci spotřebitelských půjček je situace nejvážnější u karetních úvěrů, kde špatně splácí přes 14 procent dlužníků, což je nejvyšší hodnota v české historii. „Český trh je stále výrazně rizikovější než například trh v Rakousku, objem nesplácených spotřebitelských úvěrů je zde výrazně vyšší, což se odráží i ve vyšší rizikové přirážce,“ říká Tomáš Zavoral z Raiffeisenbank.