Firmy sedí na hromadě peněz

koruny, peníze

koruny, peníze Zdroj: profimedia.cz

Vklady tuzemských podniků v bankách dosáhly na konci července nejvyšší hodnoty v historii. Podle statistik ČNB měly firmy na účtech 677 miliard korun. Proti loňsku jde o prudký nárůst, celkem o 95 miliard korun. Podle bankéřů je nárůst korporátních vkladů signálem, že si firmy vytvářejí finanční polštář pro horší časy. „Korporátní klienti spíše šetří, neinvestují a budují si likviditní rezervu,“ řekl E15 člen představenstva Komerční banky Pavel Čejka.

Největším rizikem pro české firmy zůstává podle mluvčího Svazu průmyslu a dopravy Milana Mostýna zhoršující se vývoj v západní Evropě, tedy u hlavních obchodních partnerů. Podniky podle něj také trápí délka recese. „Na přelomu let 2008 a 2009 byla recese v průmyslu prudká, ale rychle se z ní dostal. Teď je to horší v tom, že útlum trvá moc dlouho. Je cítit únava, podniky toho moc dělat nemohou, ani investovat, vlastně ani propouštět,“ říká Mostýn. Co se týče sektorů, letos se podle něj poměrně daří strojírenství, spíše dolů půjde autoprůmysl a hutnictví.

BankyBanky | E15

Výhledy podnikatelů se horší, a to se odráží i na jejich ochotě brát si úvěry. „Korporátní úvěry meziročně velmi slušně rostly, ale v posledních měsících je vidět zpomalení. Za celý rok zde růst bude, ale v řádu jednotek procent. Je opravdu vidět, že zpomalující tempo růstu průmyslové výroby a exportu se promítá i do růstu úvěrového portfolia,“ dodává Čejka. Celková průmyslová výroba v červenci meziročně poklesla o 2,2 procenta.

České podniky tím, že drží rekordní množství peněz v hotovosti, v zásadě následují celosvětový trend „sezení na polštáři peněz“. Ten se v podnicích – ale i investičních či penzijních fondech – objevil po likviditní krizi před čtyřmi lety. Podle průzkumu firmy REL sedí tisícovka největších evropských firem na skoro 900 miliardách eur nevyužitého pracovního kapitálu.

Hromadění „mrtvých peněz“ se rozšiřuje i mezi bohatými lidmi, podle výzkumu American Express Publishing Harrison Group nejbohatší Američané drželi v roce 2007 na účtech 12 procent svých aktiv, letos v pololetí to bylo už 34 procent. Hromadění hotovosti je pro ekonomiku škodlivé – nerostou ceny akcií, podniky neinvestují a nepřibírají lidi. Při nulových úrokových sazbách a inflaci navíc peníze ztrácí hodnotu.