Fondy investují velmi opatrně, podíl akcií se snižuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Domácí fondy penzijního připojištění vymetají ze svého majetku i poslední zbytky investic, které svým klientům dokážou ještě něco vydělat. Manažeři srazili podíl akcií ve svých portfoliích oproti loňsku takřka na třetinu. Z bezmála 320 miliard korun, které mají Češi naspořené v transformovaných fondech třetího penzijního pilíře, je jich podle dat České národní banky investováno do akcií pouhé dvě desetiny procenta. A to přesto, že zákon podíl akcií v majetku fondů prakticky neomezuje.

„Snížení podílu akcií má důvod, a to, že fondy jsou nuceny investovat velmi opatrně, především do cenných papírů s pevným úrokovým výnosem. Navíc pokud možno do bezrizikových,“ uvádí investiční manažer Allianz Robert Mareš. Ze zákona totiž fondy nesmí svým klientům způsobit ztrátu, a místo investičních dobrodružství s rizikovějšími aktivy s příslibem vyššího výdělku raději sází na jistotu. „V případě ztráty by ji penzijní společnosti musely doplácet, což by pozici portfolio manažerů ve firmě určitě nepomohlo,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities.

Některé z fondů nahrazují přímé investice do akcií těmi nepřímými. „Během posledního roku došlo k nahrazování individuálních akciových pozic instrumenty ETF, které kopírují hlavní světové akciové indexy,“ uvádí Petr Brousil z Penzijní společnosti České pojišťovny. I tak se ale obvykle vidina vyššího zhodnocení rozplývá. „Ve většině případů vede výměna akcií za ETF k nižšímu riziku výměnou za nižší potenciální výnos,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky.

Sázka na jistotu
V transformovaných fondech penzijního připojištění, do kterých mohli lidé vstupovat do konce roku 2012, je uloženo 99 procent úspor domácího obyvatelstva na důchod. Koncem pololetí držely fondy kolem 90 procent svého majetku v dluhopisech, z rozhodující části vydaných českou vládou. Jejich výnos klesá a průměrný výnos obřích dluhopisových portfolií se stále snižuje. Za loňský rok vydělaly transformované fondy účastníkům kolem dvou procent, tedy o půl procenta více, než činila loňská inflace.

I přes masivní propad akciových trhů v poslední době se přitom sázka na akcie stále zatím jeví jako dobrá investice. Americká burza dokázala za poslední rok vydělat investorům kolem deseti procent a i přes nejbolestivější pád evropských akcií za poslední rok a půl zůstává trh na starém kontinentu takřka o procento výše než v polovině loňského října. O necelé procento dokázala podražit i pražská burza.

Podle platné legislativy mohou transformované fondy nakoupit akcií, kolik chtějí. „Nijak se zde neomezuje, jak velká část peněz může být investovaná v akciích. Je jen ohlídána diverzifikace takových investic a zároveň to, aby fond neměl enormně velký balík od jednoho emitenta,“ uvádí mluvčí Asociace penzijních fondů Jan Sedláček.

Jaroslav Mužík: Lidé investují v průměru kolem 100 tisíc