Hedgeové fondy Číně nedůvěřují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Tanečky politiků eurozóny stále víří globální trhy, ale někteří z nejuvědomělejších investorů světa již obracejí pozornost jinam. Nejsou to pracovní cesty analytiků do Bruselu či Frankfurtu, tajnůstkářské hedgeové fondy posílají své experty posbírat data v Šen-Čenu a Kantonu.

Strach správců fondů v posledních týdnech rychle narůstá pod tíhou negativních ekonomických signálů, které přicházejí z druhé největší ekonomiky světa. Jak v nedávném vzkazu investorům uvedl Emerging Sovereign Group (ESG), hedgeový fond s miliardou spravovaných dolarů, jehož polovinu vlastní jedna z největších private audity skupin Carlyle: „Námi sestavená data indikují, že další dějství této globální dluhové krize se odehraje na Dálném východě.“ Při pohledu na index šanghajské burzy Shanghai Composite zjistíme, že index kulminoval v dubnu, je stále na sestupu a od té doby ztratil již 27 procent hodnoty.

ESG poslala v říjnu do Číny tým analytiků na dvoutýdenní pracovní cestu za účelem hloubkového průzkumu a sběru objektivních dat, uvedl deník Financial Times.

„Navzdory tomu, že masivní vládní stimuly pomohly Číně vyhnout se ‚postlehmanovské‘ recesi, myslíme si, že čínská ekonomika by mohla v současné krizi hrát ústřední roli,“ uvedla ESG, která ve svém názoru určitě nezůstává osamocena.
„Index nákupních manažerů HSBC PMI (ukazatel aktivity ve výrobním průmyslu) utrpěl letos v listopadu značné ztráty,“ konstatoval fond Brevan Howard, druhý největší z takzvaných makrohedgeových fondů, který spravuje 32 miliard dolarů.

„Znepokojivě, domácí poptávka vykazuje značné oslabení,“ napsal Brevan Howard ve zprávě investorům. Fond se převážně zaměřuje na Evropu a Spojené státy, ale obává se, že zpomalení čínské ekonomiky bude mít globální následky.

Přichází doba regulace

Podle směrnice Evropské unie známé jako AIFMD, kterou musejí členské státy implementovat do léta 2013, se budou muset hedgeové fondy působící v EU regulovat v některé z členských zemí. Relugace se netýká jen hedgeových fondů, ale všech takzvaných alternativních fondů, včetně private equity fondů. Sdružení Czech Republic for finance se snaží o přilákání fondů k registraci v České republice.