Hedgeové fondy mají rekordně peněz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Data z Hedge Fund Research (HFR), hlavní databanky hedgeových fondů, ukazují, že fondy nyní spravují zhruba 2,13 bilionu dolarů pro penzijní fondy, vlády, správce aktiv a vysokopříjmové fyzické osoby. Aktiva ve správě globálních hedgeových fondů se dostala na nový rekord.

Čerstvá čísla znamenají, že ode dna finanční krize v hedgeových fondech přibylo přes 700 miliard dolarů, což z části odráží výkonnost fondů a z větší části příliv nových peněz. Nárůst objemu peněz ve správě hedgeových fondů se nezastavil ani mizernou výkonností v loňském roce.

Rok 2011 byl pro hedgeové fondy druhým nejhorším v historii. Průměrný fond ztratil 5,25 procenta vlivem nepředvídatelnosti a vysoké volatility finančních trhů. Mnoho manažerů hedgeových fondů špatně odhadlo délku a hloubku dluhové krize eurozóny, což zásadně poškodilo portfolia, která byla příliš optimisticky nastavena, co se týče zotavení globálních cen akcií. Hedgeové fondy ztrácely v pouhých dvou letech. V roce 2008, tedy v době příchodu finanční krize, prodělal průměrný fond 19,03 procenta a v roce 2002, po splasknutí internetové bubliny, ztratil 1,45 procenta.

Akciová rallye na počátku letošního roku naopak fondům přinesla nejúspěšnější čtvrtletí za posledních pět let. Hedgeové fondy za první tři měsíce roku v průměru vydělaly 4,9 procenta.

V prvním letošním čtvrtletí byl podle HFR čistý přírůstek majetku ve správě hedgeových fondů třináct miliard dolarů. Nové peníze však do fondů nepřitékaly rovnoměrně.

V poslední době upadl zájem o hedgeové fondy zaměřené na akciové trhy a vzrostl zájem investorů o fondy s takzvanou strategií relativní hodnoty, která se snaží profitovat z cenových anomálií na trhu a méně ze směru, kterým se trhy vydají. Takové strategie byly v posledních letech velmi úspěšné zvláště díky tomu, že centrální banky pumpovaly do ekonomiky nové peníze.