Hypoteční masakr. Meta tří set miliard padla, banky ženou úrok ke čtyřem procentům

Hypotéky zdražují a trh v září ochladil

Hypotéky zdražují a trh v září ochladil Zdroj: Tomeš Michael / E15

Tuzemské banky rozpůjčovaly za tři čtvrtletí letošního roku na hypotékách rekordních 323 miliard korun. To je více než za dva předchozí roky touto dobou dohromady. Hovoří o tom zářijový Fincentrum Hypoindex. První měsíc školní docházky ovšem přinesl znatelné ochlazení, během září totiž lidé nabrali úvěry na bydlení „jen“ za 30,5 miliardy korun, což znamená nejslabší měsíc od letošního února a téměř o deset procent méně než v srpnu. Podle analytiků je to především důsledek růstu hypotečních sazeb. 

„S tím, jak se pomalu zvedají úrokové sazby, tak se stejným tempem snižují počty a objemy poskytnutých úvěrů. Stále ale platí to, že tato snižující se čísla jsou v porovnání s hodnotami loňského roku rekordní,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Přestože oproti srpnu hypoteční trh zpomalil, proti loňskému září je trh objemově o čtyřicet procent silnější a hypoték nabrali lidé takřka o čtvrtinu více. „V srpnu ale objemy ještě meziročně rostly o 75 procent a počty o více než polovinu. Zdá se tedy, že hypoteční trh s růstem úrokových sazeb brzdí,“ dodává Sýkora. 

Výraznější ochlazení hypotečního trhu ale zřejmě v brzké době nenastane. „V krátkém období však může obava z růstu sazeb přimět některé domácnosti uspíšit žádost o hypotéku, a objemy poskytnutých hypoték tak mohou zůstat nadstandardní navzdory rostoucím sazbám,“ soudí hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Letošní rok tak podle něho každopádně bude z pohledu nových hypoték bezesporu rekordní a bude jej dlouho obtížné překonat.

Rekordní měsíční objemy hypoték, které na jaře překonávaly i čtyřicetimiliardovou hranici, stlačuje růst sazeb. Průměrná sazba hypoték šla podle Fincentrum Hypoindexu nahoru z 2,32 na 2,43 procenta.

„Je pouze otázkou, jak rychle se přiblíží k hranici tří procent. S ohledem na to, že dnes nabídkové sazby jednotlivých bank tuto hodnotu dávno překročily a dnes se už blíží k hranici 4 procent a Fincentrum Hypoindex reaguje se zpožděním dva až tři měsíce, je jasné, že i průměrná sazba poskytnutých hypoték bude brzy tyto hodnoty atakovat,“ uvedl dodává Sýkora. 

Trend zvyšování sazeb v září pokračoval v obdobné rychlosti jako v předchozích měsících, což ekonomové vysvětlují i tím, že rychlejší než očekávaný růst úrokových sazeb ze strany České národní banky přišel až na konci měsíce.

„Hypoteční sazby se ale nemusejí vyvíjet v tandemu se sazbami centrální banky, jelikož reagují především na tržní úrokové sazby delších splatností. V nich se promítá řada faktorů, nejen očekávaný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj či na dynamiku obdobných úrokových sazeb v zahraničí,“ dodává Seidler.