Inkasním agenturám začíná těžký život, objem pohledávek spadl o čtvrtinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, E15

Obchod s vymáháním dluhů má již to nejlepší za sebou. Shodují se na tom odborníci i zástupci oboru. „Vymahatelnost pohledávek se v posledních letech zhoršila,“ potvrzuje Jan Veselý, obchodní ředitel společnosti Kruk Česká a Slovenská republika.

Podle údajů Asociace inkasních agentur (AIA) klesá nejen vymahatelnost, ale i počet vymáhaných pohledávek. Do roku 2012 se vymahatelnost několik let držela v okolí 32 procent. Loni ale poprvé spadla pod třicet procent na 28,4 procenta. Ještě v roce 2009 agentury odkupovaly přes desetinu dluhů, loni to bylo jen 3,8 procenta. Zbylé dluhy spravují a vymáhají v zastoupení věřitele za poplatek. Odkupy byly v krizové době mnohem výdělečnější než takzvaná mandátní správa.

Počet pohledávek loni odkoupených nebo převzatých inkasními agenturami klesl o patnáct procent na 1,7 milionu a objem spadl dokonce o 23 procent na 23 miliard korun.

„Snížení počtu nových pohledávek vidím zejména ve zpřísnění pravidel poskytování úvěrů v minulých letech,“ vysvětluje Radek Laštovička, manažer oddělení poradenství pro finanční instituce společnosti EY. „Dlužníků již meziročně dramaticky nepřibývá, jako tomu bylo mezi lety 2008 až 2011. Život na dluh se vzhledem k nejistotě příjmů stává pro většinu obyvatel noční můrou,“ potvrzuje Vratislav Kopačka, mluvčí MBA Empire. Samotní vymahači dluhů rádi shazují klesající lukrativitu na špatné zákony, které prý zvýhodňují dlužníky.

Konsolidace trhu
„Spolu s poklesem nesplácených pohledávek logicky nastává konsolidace trhu inkasních agentur. Snižuje se počet subjektů, které vymáhání pohledávek provozovaly jako doplňkovou činnost,“ říká Laštovička. Zatím nejsou známé žádné případy zániků inkasních agentur. Prvním náznakem konsolidace trhu jsou letošní dvě akvizice. Intrum Justitia za 31 milionů eur koupila společnost Profidebt a společnost Transcom Worldwide zase koupila za 2,1 milionu eur Creditexpress.

„Při novelizaci zákonů je ochrana spotřebitele kladena na první místo, což stěžuje situaci inkasním agenturám,“ říká Veselý. Skutečností ale je, že za posledních sedm let vznikla řada inkasních agentur a konkurence tak zesílila, zároveň klesá počet dluhů k vymáhání. Po roce 2009, kdy na českou ekonomiku tvrdě dopadla hospodářská krize, inkasních agentur přibývalo. Podle odhadů AIA jich na přelomu let 2010 a 2011 bylo dvě stě. Přesný počet agentur však aktuálně nikdo nezná.

„Činnost inkasní agentury může de facto vykonávat kdokoli. Nepotřebuje k tomu žádná speciální oprávnění, splnění určitých kritérií či alespoň evidenci,“ říká Jana Tatýrková, mluvčí AIA.

Inkasní agentury mají nejlepší léta za sebou

Kšeftování s pohledávkami pro nás není