Itálii hrozí řecký scénář, obavy z nového ohniska finanční krize sílí

Šikmá věž v Pise

Šikmá věž v Pise Zdroj: Foto ara

Pomocí vyššího zadlužení se snaží jedna z hlavních ekonomik eurozóny – Itálie – nastartovat výraznější ekonomický růst. Proti se však staví Evropská komise tlačící na Italy k umírněnějšímu rozpočtovému schodku. Ti však o tom zatím nechtějí ani slyšet, což vyvolává historickou premiéru EU, kdy členskému státu hrozí finanční postih ze strany unie. Pojďme se tedy blíže podívat na italskou ekonomiku.

Třetí největší země eurozóny podle HDP se v posledních týdnech stala trnem v oku Evropské unie i globálních finančních trhů.

Populistická vláda premiéra Giuseppa Conteho totiž na konci září navrhla silně schodkový rozpočet pro rok 2019. To rozpoutalo spory italských zákonodárců s Evropskou komisí.

Brusel trvá na tom, aby země přehodnotila svůj předkládaný plán na rozpočtový deficit odpovídající 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) země pro příští rok. A v případě, že Italové neustoupí, je připravena k disciplinárnímu řízení, které může vyústit až ve finanční postih. K tomu zatím nikdy v historii EU nedošlo.

Conteho vláda však nátlak Bruselu na úpravu rozpočtu dosud trvale odmítá. Svůj postoj opírá o to, že cílem vyšších výdajů je prosperita a lepší růst ekonomiky. Podle posledních zpráv agentury Reuters se ale zdá, že se italský kabinet přece jen umoudří a schodek rozpočtu upraví.

Itálie se již dlouhé roky potýká s řadou hospodářských problémů. Se svým dluhem čítajícím více než 2 300 miliard eur se řadí mezi nejzadluženější země na světě.

Závazky přitom nejsou vysoké jen absolutně, ale i relativně, celkové zadlužení totiž odpovídá více než 133 procentům HDP. Z významných světových ekonomik vykazuje větší míru relativního zadlužení jen Japonsko s 253 procenty a Řecko s hodnotou přes 176 procent.

Celou analýzu webu Peak.cz čtěte zde.