Jiskra nákazy přeskočila z Atén na okolní státy

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Prodlužování řeckého dramatu se tvrdě odráží v nákladech na financování okolních zemí. Vládám Španělska a Itálie tak například jen během prvních červnových dnů podražily dlouhodobé půjčky až o deset procent. Ochota půjčovat se ale mezi investory vytrácí a týká se to i dluhů nejvyspělejších ekonomik eurozóny. Ve všech případech požadují věřitelé vyšší úroky.

„Počátkem června se objevily první známky řecké nákazy, když vzrostly rizikové marže dluhů, a to zejména v případě jihoevropských zemí,“ uvádí analytik Jan Čermák z ČSOB. Investory napříč Evropou znepokojuje fakt, že ačkoli mají Atény splatit Mezinárodnímu měnovému fondu už tento pátek 300 milionů eur, dohoda mezi Řeckem a věřiteli stále není hotová. Nervozita se přenáší i na akciové trhy, panevropský index Eurofirst 300 klesl během úterka o půl procenta.

„Velcí hráči zatím stojí stranou, protože jen bůh ví, co se s Řeckem stane,“ shrnul pro agenturu Reuters pozici velkého kapitálu makléř společnosti Hobart Justin Haque. Úroky z dluhů zemí evropské periferie tak atakují letošní maxima a investory nešetří ani evropští politici. „Dohoda Řecka s věřiteli není tento týden prakticky možná,“ nechal se například slyšet prezident euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

vývoj výnosůvývoj výnosů | E15

Řecká vláda nabídla v pondělí v noci věřitelům podle svých slov realistický plán řešení dluhové krize. Po zasedání řecké vlády to včera řekl premiér Alexis Tsipras. Evropské lídry zároveň vyzval, aby návrh přijali, a umožnili tak po dlouhých měsících jednání uzavřít dohodu, která Řecku umožní zůstat solventní. Podrobnosti návrhu ale premiér neupřesnil. Atény už měsíce jednají o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur z dohodnutého záchranného programu.