Kellnerovy námluvy s ruskou bankou VTB se komplikují

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Plán, podle něhož by se druhá největší ruská banka VTB měla stát novým partnerem skupiny PPF na ruském trhu, naráží na překážky. Vše nasvědčuje tomu, že VTB nevstoupí do společnosti Home Credit, jak o tom ještě nedávno psala ruská média. Alespoň ne v dohledné době. Právě ruskou banku Home Credit & Finance Bank považuje PPF podnikatele Petra Kellnera za svůj nejcennější zahraniční byznys a hledá partnera pro další expanzi.

Druhá největší státní banka v Rusku nyní připouští, že ji zcela vyčerpává probíhající převzetí Banky Moskvy. „VTB nebude dělat žádné další akvizice,“ prohlásil výkonný šéf Andrej Kostin podle citace světových médií. VTB přitom o vstupu do Home Creditu jednala už loni, kdy se podobně jako ruská jednička Sberbank chtěla více pustit do oblasti spotřebitelských úvěrů.

Kostinovu banku, stejně jako její menšinové zahraniční investory, však zaskočil špatný stav úvěrového portfolia přebírané Banky Moskvy. VTB kvůli tomu bude muset navýšit její kapitál o sto miliard rublů, tedy asi 58 miliard korun.

Otázkou je, zda potíže VTB nějak ovlivní nejambicióznější Kellnerův projekt v Rusku – společný podnik ruské banky s Generali PPF Holdingem pro ruské pojišťovnictví. Italská média již přišla s informacemi, podle nichž by se mohly rozhovory mezi Kellnerovým italským partnerem, pojišťovnou Generali, a VTB kvůli hospodářské situaci zkomplikovat.

Zprávy o dalších problémech VTB přicházejí v době, kdy se PPF nakonec podařilo dotáhnout do konce ovládnutí sta procent maloobchodního řetězce Eldorado. Právě i díky jeho zákazníkům dosáhl ruský Home Credit silného postavení na trhu a jeho hodnota představuje desítky miliard korun.

Pro Kellnera je důležité získávat další spojence v ruském byznysu i kvůli tomu, že stále soupeří s mocným podnikatelem Olegem Děripaskou v pojišťovně Ingosstrach. Nejbližším Kellnerovým spojencem je Alexandr Nesis, se kterým spolupracuje v bance Nomos i těžařské firmě Polymetal. Podle některých pozorovatelů by se Kellnerovi jako partner hodil i subjekt ovládaný ruským státem.

Nová strategie VTB je zásadní změnou oproti situaci přede dvěma měsíci, kdy Kostin naopak mluvil o velkých nákupních plánech ruské banky a podle listu Financial Times z ní chtěl dokonce udělat stroj na akvizice ve stylu bank Santander nebo Citigroup. Pak se ovšem vedení VTB stalo terčem kritiky menšinových investorů, proč si neověřilo skutečný stav Banky Moskvy před tím, než se pustilo do jejího ovládnutí. „Poslední půlrok se zabývám jenom Bankou Moskvy, nikoli VTB,“ připustil Kostin. Podle některých dohadů úkol zachránit Banku Moskvy přišel přímo z Kremlu.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.