Klienti zkrachovalého Unibonu si už vybrali drtivou většinu peněz

Unibon spořitelní a úvěrní družstvo

Unibon spořitelní a úvěrní družstvo Zdroj: Unibon

Fond pojištění vkladů vyplatil za dva měsíce 2563 klientům zkrachovalé družstevní záložny Unibon 1,72 miliardy korun, tedy přes 95 procent všech ze zákona pojištěných vkladů této ostravské kampeličky.

Výplata se připravovala od 2. července, kdy Česká národní banka zveřejnila oznámení informující o neschopnosti záložny dostát svým závazkům. Samotná výplata pak začala 23. července prostřednictvím vybraných poboček GE Money Bank. Vklady vedené ve slovenské pobočce družstevní záložny vydává na Slovensku Všeobecná úverová banka.

Fond oprávněným osobám vyplácí až sto procent jejich vkladů, maximálně však do limitu 2 551 500 korun na jednoho vkladatele. Průměrná náhrada dosáhla 673 tisíc korun, přičemž maximální možnou výplatu odpovídající ekvivalentu 100 tisíc eur fond vyplácel jen ve 14 případech.

„Zřejmě i díky tomu, že se o problémech záložny vědělo už delší dobu, bylo klientů, kteří měli v tomto ústavu uloženo více, než kolik je ze zákona kryto pojištěním, takto malé množství,“ uvedla výkonná ředitelka fondu Renáta Kadlecová.

Ostravské impérium Daneše Zátorského letí k zemi

Nyní zbývá ještě 82 milionů. Částky u zbývajících žadatelů jsou ovšem řádově menší. V některých případech jde o tak malé sumy, že si je klienti nevyzvednou nikdy. Pouze ve 24 případech jde o náhrady přesahující milion korun. Své nároky u fondu mohou klienti zkrachovalé záložny uplatnit po dobu tří let ode dne zahájení výplaty, v případě Unibonu tedy do 23. července 2015.

Česká národní banka odejmula kampeličce, která sídlí v Ostravě, povolení působit jako družstevní záložna na jaře letošního roku. Důvodem byly přetrvávající nedostatky v podnikání záložny, které významně a negativně ovlivňovaly její bezpečnost a stabilitu.