Komu dlužíme? Hlavně Britům. Loni skoupili třetinu vládních dluhopisů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Velcí ostrovní hráči během loňska takřka ztrojnásobili své investice do českých vládních bondů, stali se tak největším českým věřitelem.

Britský kapitál objevil Česko. Jen během loňského roku skoupili ostrovní investoři státní dluhopisy za 60 miliard korun, což představuje třetinu všech bondů vydaných loni českou vládou.

Londýnská City se tak stala největším zahraničním zdrojem financujícím výdaje českého státu, sedm korun z každé stovky domácího dluhu Česku půjčili věřitelé se sídlem ve Velké Británii. Odborníci soudí, že ostrovní spekulanti sází na horkou kartu podhodnocené koruny.

„Mnoho zahraničních investorů začíná spekulovat na potenciální kurzový zisk, který mohou realizovat, až ČNB upustí od intervencí,“ uvádí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka. Díky předpokládanému posílení koruny by vzrostla hodnota jejich domácích investic. Mezi sázkaři na posílení koruny patří Britové k nejaktivnějším.

Podíl českého dluhu v rukou zahraničních věřitelů (v procentechPodíl českého dluhu v rukou zahraničních věřitelů (v procentech | E15

Začátkem loňského roku drželi ostrovní hráči podle statistik ministerstva financí české bondy za 35 miliard korun, na sklonku roku už to bylo necelých sto miliard.

„Británie patří spolu s Lucemburskem k typickým sídlům institucionálních investorů v Evropě,“ říká analytik Consequ Martin Lobotka.

Dohromady vlastnili investoři se sídlem v těchto zemích ke konci roku 2015 české státní bondy za 160 miliard korun, tedy kolem jedenácti procent všech v korunách vydaných papírů. Stěžejními zájemci o české bondy jsou podle expertů banky a investiční fondy orientované na investice v horizontu několika let.

Největší zahraniční držitelé českých dluhopisůNejvětší zahraniční držitelé českých dluhopisů | E15

V posledních letech se tuzemské bondy nově objevily i v hledáčku dalších zemí. V roce 2014 poprvé investovalo do českých dluhopisů za desítky miliard Norsko a své pozice podstatně navýšily i Spojené státy nebo Belgie.

„V posledních letech roste zájem o státní dluhopisy České republiky i v zemích mimo Evropskou unii,“ uvádí Gabriela Štěpanyová z ministerstva financí.

Podíl zahraničních investorů do českých korunových vládních dluhopisů se během loňska podstatně zvýšil. Ještě na počátku loňského roku drželi přespolní hráči asi 14 procent všech bondů vydaných v korunách, na sklonku roku už to byla více než pětina, tedy asi 280 miliard korun.