Konference o inflaci: Lidé ztratili víru v ČNB, odhady nejsou relevantní, říkají ekonomové

Co bude s inflací dál?

Co bude s inflací dál? Zdroj: e15 / grafika

V březnu byla míra inflace v EU nejnižší od loňského května, když klesla na 8,3 procenta. V České republice však inflace klesla pouze na 16,5 procenta, což je stále zhruba dvojnásobek unijního průměru. Co bude s inflací dál? Sledujte záznam z konference, kterou pořádal Institut strategického investování Fakulty financí a účetnictví VŠE v rámci mezinárodní sítě konferencí Free Market Road Show. Sešli se zde experti, aby diskutovali o inflaci, očekávaných úrokových sazbách a ekonomickém růstu České republiky. 

Jako řečníci vystoupili:

  • Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace
  • Dominik Stroukal, ekonom na Metropolitan University Prague
  • Marcel Gajdoš, generální ředitel pro ČR, Maďarsko a Slovensko ve společnosti Visa
  • David Vávra, ekonom v OGResearch
  • Jan Hájek, portfolio manažer v Erste Asset Management

Sledujte konferenci:

Lukáš Kovanda otevřel panelovou diskusi otázkou na odhad inflačního pásma v příštím roce. Dominik Stroukal očekává v nejlepším případě dvouprocentní inflaci na konci příštího roku. Apeluje ale na to, že dlouhodobé odhady dnes nejsou relevantní.

Druhý ekonom diskuse, David Vávra, se Stroukalovým optimismem nesouhlasí. “Lidé ztratili víru v ČNB řídit faktory, které ovlivňují inflaci,”kritizuje Vávra ČNB. Jako důvod uvedl chování členů rady ČNB. “Někteří členové rady ČNB si stále myslí, že jejich povinností není poslouchat nějaké ekonomy,” uvedl Vávra. “Co bych ČNB nejvíce vyčítal jako investor, je to, že se stala čitelnou tím, že nespoléhá na svůj aparát,” podpořil Vávru Jan Hájek.

Podle Dominika Stroukala může fiskální politika zmírnit inflaci, v historii se to dle něj již podařilo. Stěžejním bodem je otázka, zda vláda v květnu najde 70 miliard a to minimálně ze dvou třetin ve výdajích. “Na výdajích musí vláda vzít určitě z důchodů, to přinese nejvíce. Dále se něco určitě stane se stavebním spořením a bude se muset sáhnout na denní výdaje a počet úřadů,” přibližuje Stroukal možné vládní škrty z perspektivy člena NERV, která radí vládě v této otázce.

Zcela opačný názor představil David Vávra. “Vláda by měla ten dluh proinvestovat,” navrhl Vávra. Dle Vávry má cenu tento návrh zvážit a nevázat se pouze na to, aby fiskální politika řešila inflaci. Tu má řešit ČNB a fiskální politika by měla naopak řešit dlouhodobější cyklus.

Marcel Gajdoš vznesl otázku míry vlivu lokální centrální banky na inflaci. Dle dat VISA se totiž zákazníci chovají stejně bez ohledu na to, zda žijí v Česku, Polsku nebo Maďarsku. “Nákupní košík se podobá plus minus 10 % ve všech zemích,” uvedl Marcel Gajdoš. Kýžené dvouprocentní inflace dosáhne Česko dle Jana Hájka pouze za předpokladu, že klesne i mzdová inflace. Ta aktuálně stále roste. “Zaměstnanci jsou dnes v dobré situaci, kdy si mohou říct o vyšší plat,” řekl Jan Hájek.