Koruna je nejsilnější od února i díky změně přístupu investorů k rizikovějším aktivům

Ilustrační

Ilustrační Zdroj: dotFOX

Za posílením koruny k euru i dolaru na nejsilnější úrovně od letošního února je především vývoj na světových trzích a změna přístupu investorů k rizikovějším aktivům, mezi které řadí i českou měnu. Další vývoj koruny bude podle nich záviset na krocích centrálních bank v EU a USA. Pokračující posilování české měny spíše čekat nelze, uvedli.

"Od začátku listopadu koruna posílila na páru s americkým dolarem o 5,9 procenta na 23,59 korun za dolar. K euru zpevnila o 0,67 procenta na aktuálních 24,31 korun za euro. Při pohledu na regionální měny jako je polský zlotý a maďarský forint zjistíme, že na páru s eurem jsou zisky procentuálně téměř identické. Posílení koruny tedy nijak nehovoří o koruně samotné, ale spíše o trhu jako celku," řekl analytik XTB Štěpán Hájek.

Nelze podle něj do konce roku čekat u kurzu koruny vůči euru výraznější změny. "Aktuální korunové posílení přesto považujeme za poněkud předčasné a ne zcela založené na reálných ekonomických základech. V dohledné době tak počítáme spíše s korekcí zpět do okolí 24,50 korun za euro," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil.

Koruně podle něj v uplynulých týdnech pomohlo částečné vyřešení problémů s dodávkami energií na evropském trhu, obrat ve výhledu nastavení měnové politiky Evropské centrální banky (ECB) a amerického Fedu a rovněž intervence České národní banky společně s novým odhadem vývoje kurzu koruny ze strany centrální banky.

"Posílení koruny jako rizikového aktiva se prakticky dokonale kryje i s nárůstem hodnot světových akciových indexových trhů. Tato pozitivní nálada pramenila především z poklesu inflace v USA, což následně vedlo ke snížení výnosů z amerických desetiletých dluhopisů a oslabení amerického dolaru, který se vrátil zpět nad paritu s eurem," upozornil analytik Purple Trading Jaroslav Tupý.

Pomohly podle něj také intervence ČNB a její nové odhady k vývoji kurzu koruny. ČNB nově čeká příští rok korzu koruny na průměrných 24,80 korun za euro. Pokud ale bude ECB pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, atraktivita koruny se pro investory sníží, což povede k oslabování koruny, poznamenal Tupý.