Krach Řecka by Německo stál přes dva biliony korun

Řecko

Řecko Zdroj: ctk

Státní bankrot Řecka by podle odhadů banky Dekabank stál Německo krátkodobě okolo 83 miliard eur (více než dva biliony korun). Deníku Rheinische Post to řekl analytik tohoto německého finančního ústavu Carsten Lüdemann. Jiní němečtí ekonomové očekávají nižší ztráty.

„Jsou v tom započítány německé podíly na vyplacení prvních dvou záchranných balíků pro Atény v dosavadní výši 15 a 22 miliard eur,“ uvedl Lüdemann k odhadu Dekabanky. K těmto dvěma položkám by podle něj přibylo dalších 13 miliard eur na závazcích vyplývajících pro Německo z odepsání bezcenných státních dluhopisů Řecka, které drží Evropská centrální banka.

Splatnost řeckých dluhopisůSplatnost řeckých dluhopisů | E15

Berlín by se prý také musel rozloučit s 30 ze 106 miliard eur, které dluží řecká centrální banka německé Bundesbance prostřednictvím takzvaného systému Target evropských národních bank. Na platbách Mezinárodního měnového fondu Aténám pak má Německo podíl tři miliardy eur, vypočítal Lüdemann.

Další němečtí experti předpokládají, že se německé náklady při krachu Řecka vyšplhají minimálně na 45 miliard eur (přes jeden bilion korun). Uvedl to ekonom Centra pro evropskou politiku Matthias Kullas, který nicméně připustil, že by se tato suma mohla zvýšit, pokud by i další krizí postižené země nemohly plnit své závazky vůči evropskému záchrannému fondu.

O hrozícím státním bankrotu silně zadluženého Řecka se začalo v Německu znovu spekulovat po nedávných zprávách v tisku, že nejdůležitější věřitelé včetně Německa už nejsou ochotni Aténám poskytnout žádnou další finanční podporu kromě dříve slíbené pomoci. MMF sice popřel zprávy, podle nichž už nechce Řecko dál finančně sanovat, berlínský kabinet to samé ale neučinil. Vicekancléř a ministr hospodářství Philipp Rösler naopak veřejně připustil odchod Řecka z eurozóny a šéf německé státní kasy Wolfgang Schäuble odmítl prodlužování lhůtu Aténám na splnění reforem.

Wolfgang SchäubleWolfgang Schäuble | profimedia.cz

Wolfgang Schäuble

Kvůli nejistotě ohledně vývoje dluhové krize v eurozóně zhoršila v pondělí mezinárodní ratingová agentura Moody's výhled ratingu pro Německo a další dva evropské státy, které si udržují nejvyšší rating Aaa. To dnes kritizovalo berlínské ministerstvo financí, podle něhož Německo zůstane i nadále „stabilizační kotvou eurozóny“. Hodnocení Moody's podle něj staví do popředí krátkodobá rizika a nezohledňuje dlouhodobé stabilizační výhledy.